ODLIČAN TRIK! Ovo će vam pomoći da ‘preživite’ euro od 1. siječnja

Ilustracija (Foto: Pixabay)

S novom godinom dolazi i nova valuta pa iako se već dugo o tome govori u javnom prostoru, brojni muku muče s pomisli o preračunavanju valuta. Za to će nam ipak trebati vremena jer kako tvrdi Zvonimir Galić, profesor Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je otkrio zanimljiv trik.

“Najbolji savjet koji mogu dati jest da cijene u eurima množite s 10 kako biste dobili pravi osjećaj za vrijednost onoga što kupujete” kaže Galić.

Ističe kako bi se potrošači mogli naći u problemu jer će zbog nominalno manje vrijednosti u euru biti skloni podcijeniti ono što kupuju, a podsjetio je i na slučaj koji se dogodio s dvojnim iskazivanjem cijena kada je kupac napunio kolica omiljenim sladoledom ne gledajući cijenu u kunama već u eurima koja je bila znatno manja.

20 eura = 100 kuna

Galić tvrdi da je napamet teško brzo izračunati fiksni tečaj konverzije koji iznosi 7,53450, već da bismo trebali množiti s 10.

Množenje s 10 uključuje na neki način i inflaciju, jednostavno je i brzo. Primjerice, ako vam je cijena piva kafiću 2,5 eura odmah je pomnožite s 10 i čim dobijete 25 kuna to će vam dati poznati osjećaj za vrijednost, sve dok se ne naviknemo na eure”, tumači Galić.

Pojašnjava kako stotinjak kuna ne možemo izjednačiti sa stotinjak eura.

“Čini mi se realnim da ćemo stotinjak kuna zamijeniti za dvadesetak eura jer će zbog inflacije ono što smo do sada mogli kupiti za 100 kuna sigurno biti 20 eura”,  kaže Galić.

Zaokruživanje iznosa

U svakodnevnom bismo životu mogli početi zaokruživati iznose. Kao primjer profesor je naveo poklone. Primjerice, netko tko je davao 200 kuna, što je 26,54 eura, mogao bi zaokružiti na 30 eura.

Ono gdje Hrvati zasigurno neće imati problema jesu automobili i nekretnine, smatra Galić jer njihovu cijenu oduvijek izražavamo u eurima, no zato trebamo biti oprezni s robom široke potrošnje.

“Posebno će biti izazovno priviknuti se na kovanice. Najmanji apoen novčanice eura je onaj od 5 eura, a to je 37,67 kuna tako da ćemo za sve iznose manje od toga morati raspolagati kovanicama”, kaže Galić ističući kako treba posebno paziti na cijene proizvoda jeftinije od jednog eura.


Komentari