ODLAZAK LEGENDARNOG BRICE IZ ‘MALOG MISTA’: ‘Umro nam je naš veliki Miše Martinović! Moj dragi, najdraži Mihajlo…’

Foto: Pixsell

Legendarni dubrovački glumac Miše Martinović, domaćim gledateljima najpoznatiji kao Brico iz “Malog mista” preminuo je u 96. godini života, piše u nedjelju Du list.

“Umro nam je naš veliki Miše Martinović! Moj dragi, najdraži Mihajlo koji će to ostati dok se nas dva opet ne sretnemo u plavetnilu dubrovačkog neba. Živio zauvijek, tako dragi čovječe” oprostio se od legendarnog glumca Mišo Mihočević.

Prvu filmsku ulogu ostvario je još 1960., a posljednji put na televiziji gledati ste ga mogli 2006. godine u filmu “Libertas”. Veliku popularnost stekao je ulogom Brice Pridsidnika u “Našem malom mistu”, o čemu je govorio prije dvije godine za Večernji list. Kazao je kako nije sve bilo idealno na snimanju.

Istaknuo se mnogobrojnim ulogama u djelima dubrovačkih pisaca: bio je Držićev Maro, Bokčilo i Dundo Maroje (Dundo Maroje), Munuo i Dundo Niko (Skup), Dživo i Stanac (Novela od Stanca), Agamemnon (Hekuba) te Grižula, zatim Radamante (I. Gundulić, Prozerpina ugrabljena), Jerko (navodni autor Džanluka Antica, Jerko Škripalo), Tarto (Molière – M. Tudizić, I. Tudišević), Lukša, Niko Martinović i Jerko (I. Vojnović, Na taraci, Ekvinocij, Maškarate ispod kuplja) te Kapural Luko (V. Stulli, Kate Kapuralica). Ostale značajnije uloge: Grof Almaviva (Beaumarchais, Seviljski brijač), Aretej i Križovec (M. Krleža, Aretej, U agoniji), Frano (C. Goldoni, Kafetarija), Toant (J. W. Goethe, Ifigenija na Tauridi), Vladimir (S. Beckett, U očekivanju Godota), Ubu (A. Jarry, Kralj Ubu ili Poljaci), Tezej (Euripid, Edip na Kolonu).

Režirao je nekoliko predstava, glumio na radiju i televiziji (Naše malo misto, Libar Marka Uvodića, Plemićko gnijezdo) te na filmu. Dobitnik je Nagrade ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo 1990. godine.


Komentari