ODLAZAK INDUSTRIJSKOG DIVA: Preminuo Dragutin Drk, vlasnik Vindije

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

U ponedjeljak prijepodne u Varaždinu je u 84. godini života preminuo Dragutin Drk, vlasnik Vindije i jedan od najznačajnijih varaždinskih gospodarstvenika. Dugi niz godina proveo je na čelu Vindije i omogućio rast te kompanije i stvaranje novih brendova u prehrambenoj industriji.

Rođen je 25. rujna 1937. godine u Varaždinu. Završio je srednju mljekarsku školu. U tadašnjoj Gradskoj mljekari Varaždin zaposlio se 1961. godine. Od 1961. do 1965. studira ekonomiju, a direktorom postaje 1965. godine. Dvije godine kasnije Gradskoj mljekari Varaždin promijenio je ime u Vindija prema špilji u blizini Varaždina. 1969. godine političkom odlukom Vindija se priključuje Zagrebačkoj mljekari ali se 1977. ponovno osamostaljuje.

Većinskim vlasnikom Vindije postao je tijekom pretvorbe i privatizacije kada je preuzeo više od 90 posto dionica. Vindija je nastavila s rastom te su preuzimanjem Koke prerasli u grupu. Kupljene su i brojne druge tvornice u regiji, a pokrenut je i brend Vindon.

Drk se rijetko pojavljivao u javnosti i slovio je za samozatajnog biznismena. U jednom od posljednjih pojavljivanja u javnosti govorio je o poslovanju za vrijeme koronakrize. Tada je obznanio da u Grupi Vindija radi 3700 radnika, što s kooperantima čini gotovo pet tisua obitelji koje ovise o prodaji Vindijinih proizvoda.

U Vindiji na rukovodećim položajima rade njegove kćeri  Dubravka Drk Mravlinčić i Tamara Drk Vojnović, pa se pretpostavlja dsa bi mogle nastaviti s upravljanjem ovim prehrambenim divom.


Komentari