ODGOVOR NA RAZORUŽAVANJE! Stadion je bio prepun: U Kranjčevićevoj se postrojila garda, bila je začetak Hrvatske vojske

Foto: Screenshot

Postrojavanje Zbora narodne garde (ZNG) održano je 28. svibnja 1991. godine na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

Kao spomen na taj događaj danas se 28. svibnja obilježava kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Postrojbe Zbora narodne garde činile su začetak buduće Hrvatske vojske i bile su odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Republici Hrvatskoj.

Zapovijedalo Ministarstvo obrane

Jedinicama je zapovijedalo Ministarstvo obrane, a formalno su bile ustrojene u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova. Zbor narodne garde je prema prvim planovima trebao imati Zapovjedništvo, četiri djelatne brigade, 16 pričuvnih brigada i devet pričuvnih samostalnih bataljuna.

Na puni stadion u Kranjčevićevoj prvo su izašli sinjski alkari, a zatim je stigao predsjednik Franjo Tuđman te najviši državni službenici. Pred njima su redom prolazili vojnici.

Prva izašla počasna garda

Prva jedinica bila je počasna garda predsjednika u povijesnim odorama. Zatim su na stadion pristizale postrojbe u vojnim i odorama. Kad su sve jedinice postrojene položena je prisega. Brigadama ZNG-a zatim su podijeljene zastave. Predsjednik Tuđman održao je govor, a nakon toga održan je prigodni program u kojem su nastupali hrvatski folklorni ansambli.

Krajem srpnja 1991. godine ustrojeno je Zapovjedništvo ZNG-a, a zatim su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, banijsko-kordunsko područje, ličko područje, srednju i sjevernu Dalmaciju te za južnu Dalmaciju, a u kolovozu i Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa Zbora narodne garde. Hrvatske oružane snage imale su 60.000 pripadnika, od kojih je njih 30.000 bilo u sastavu MUP-a.

U rujnu prelaze u sastav HV-a

Temeljem Zakona o obrani donesenog u rujnu 1991. godine, oružane snage organiziraju se u Hrvatsku vojsku, a 21. rujna 1991. godine uspostavlja se Glavni stožer Hrvatske vojske s načelnikom generalom Antonom Tusom. U Hrvatskoj vojsci je kao poseban dio zadržan Zbor narodne garde kao profesionalan sastav, a pričuvni sastav Zbora narodne garde i Teritorijalne obrane preveden je u pričuvni sastav Hrvatske vojske. Postrojbe Zbora narodne garde 3. studenog 1991. godine preimenovane su u Hrvatsku vojsku.

Komentari