ODGOVOR KOJI SVE ZANIMA: Mogu li svi ovi potresi išta našim zgradama i kućama?

Foto: Ines Švagelj

Seizmolog Tomislav Fiket iz Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu komentirao je potrese koji su nas pogodili zadnja dva dana.

“Ovaj potres koji je bio 5 po Richteru nije zadnji u seriji te jačine. Nakon onako stravičnog potresa 29. prosinca bit će ovakvih još. To je za očekivati. Naravno, takav potres nije onako razoran kao onaj 6,2 po Richteru, ali i dalje uznemirava stanovnike, a može prouzročiti daljnju štetu na već oštećenim objektima. Ali važno je istaknuti, očekujemo još potresa jačine 5 i iznad 5 po Richteru. Mi ih ne možemo predvidjeti, ali to je uobičajena pojava nakon onakvog razornog potresa”, kaže Fiket.

Problem su i rupe u tlu koje se otvaraju, ne samo oštećenja na građevinama. Najviše ih je za sada zabilježeno u mjestu Mečenčani kraj Petrinje.

“To je pojava koja dolazi kod razornih potresa. Rupe se otvaraju jer se tlo očito uzdignulo ili spustilo, a podzemne vode potom izazivaju urušavanje tla. Takva urušavanja mogu biti opasna jer se može ta rupa otvoriti ispod nečije kuće. Je li to područje u budućnosti pogodno za gradnju, teško je reći. Zasigurno je da će se te rupe širiti kako bude bilo još potresa, a djeluju naravno i podzemne vode koje se nalaze ispod. Može se seizmičkom gradnjom to riješiti, ali teško je procijeniti kakvo je tlo trenutačno”, govori Fiket i nastavlja:

“Sigurno je da tlo na tim područjima više nije kao prije potresa. Trenutačno je još rano reći koje je sve posljedice potres ostavio na tlo, ali će se ispitivanjima to utvrditi”, rekao je za 24sata.

Nije htio komentirati želje gradonačelnika Petrinje da se evakuiraju građani. “Nismo prava adresa za takve upite. Seizmologija ništa ne govori o evakuaciji, obnovi, i tako dalje. Time se bave druge službe. Ne ulazimo u to. Ali možemo reći da kvalitetno građene kuće i zgrade potresi ovih magnituda ne mogu srušiti. Kvalitetna gradnja je važna”, zaključio je Fiket.


Komentari