Odgođeno cijepljenje djece u Hrvatskoj

hr.wikipedia.org

Hrvatski zavod za javno zdravstvo još nije nabavio cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca, pa se završno docjepljivanje pomaknuto s četvrte na šestu godinu života. 

“U ovom trenutku tog cjepiva nema, ali očekujemo tijekom rujna isporuku dovoljnih količina koje će zadovoljiti potrebu za ovim cjepivom u 2015. godini”, poručili su u srijedu iz HZJZ-a. Tako su naime smanjene potrebe za cjepivom jer su djeca sa šest godina već cijepljena, a ona koja ove godine navršavaju četiri godine, cijepit će se kasnije. S druge strane, ona djeca koja su se trebala ranije cijepiti, a iz nekog razloga kasne, iz HZJZ-a poručuju da će cjepivo nabaviti i u ovoj godini, a novu isporuku očekuju već do kraja ovoga mjeseca.

Naime, DiTePer cjepivo do prije dvije godine proizvodio je i Imunološki zavod, a danas ga nedostaje na tržištu cijele Europe. Iz iz HZJZ-a se nije moglo doznati iz kojih zemalja ga Hrvatska namjerava uvesti. Iz Zavoda poručuju i da za sada ne planiraju posebno nabavljati cjepiva za izbjeglice koje stižu s područja Bliskog istoka. Njihovo eventualno cijepljenje protiv tetanusa ili TBC-a, za sada se može podmiriti iz tekućih zaliha, doznaje se u HZJZ-u.

 


Komentari