ODBOR JE ODLUČIO: Ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić plagirao filozofa Schlesingera

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ovaj čovjek vodi sektor obazovanja.

Četvorica znanstvenika prijavila su ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. Pavu Barišića za plagijat. Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju na posljednjoj je sjednici, 21. prosinca 2016. ocijenio da je Barišić prepisao dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera, a izvore nije citirao.

Odbor je izrekao i svoje mišljenje o prijavi koju je Barišić podnio protiv četvorice znanstvenika zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva. On je, pak, preuzimao koncepte teoretičara Samuela P. Huntingtona, Carla Boggsa i Stephena Schlesingera, koje nije potpisao ni na jednom mjestu u svojem članku. Roberta A. Dahla je spomenuo vezano uz samo jednu rečenicu, iako je čak dvije stranice prije toga navodno prepisao čitav niz njegovih ideja i formulacija, piše 24sata.

Osim toga, tvrdi se da je ministar, bez navođena izvora, preuzeo više podataka iz Wikipedijine natuknice ‘Democracy’, a uz to je i krivo napisao prezime političkog filozofa Francisa Fukuyame, koje je i u njegovom članku i u Wikipedijinoj natuknici bilo navedeno kao Fukayama.


Komentari