Odbijeno financiranje lijeka ocu blizanaca koji se bori s tumorom

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Danijel Romić (34) boluje od karcionoma želuca, koji mu je dijagnosticiran prije četiri godine.

Trideset i četverogodišnjem Danijelu Romiću iz Crikvenice, ocu malenih blizanaca Lucije i Lovre, prije četiri je godine dijagnosticiran zloćudni tumor želuca. Kao što je izjavio za Ri Prsten, na prvoj operaciji u Rijeci odstranjena mu je trećina želuca, dio jednjaka i tankog crijeva, s nadom u potpuni oporavak, jer je tumor bio lokaliziran. Bez obzira na niz operacija, tumor je nakon metastazirao u limfne čvorove, dok terapija Imatinibom nije pomogla.

U svojoj borbi sa zločudnim tumorom, posjetio je gotovo sve onkologe u regiji. Danijel je prošao testiranje na Sorafenib u KBC Zagreb u travnju ove godine te je utvrđeno da nema nuspojava niti alergija na navedeni lijek, a u međuvremenu su iz Amerike stigli rezultati dodatne analize DNK tumora, u kojima stoji da je njegov tumor SDH B pozitivan i da bi eventualno najbolje reagirao na Sorafenib. KBC Rijeka i Rebro su odbili financirati lijekove iz svog proračuna jer je lijek nedovoljno istražen lijek na tu bolest.

Danijel je na svom Facebook profilu obavijestio kako je došlo do zastoja njegovog liječenja zbog nedovoljne količine lijeka Nexavar (Sorafenib).

“Pokušao sam direktno od proizvođača lijeka dobiti donaciju za početna dva mjeseca kako bi vidjeli da li lijek djeluje, ali nažalost i od Bayera je uslijedila odbijenica jer nisu u mogućnosti donirati lijek na moju originalnu dijagnozu GIST-a. Kome se još mogu ili moram obratiti da bi si eventualno produljio život i omogućio mojim blizancima da uživaju još neko vrijeme uz svojeg tatu? Dali sve u ovoj državi mora ići težim putem? Raspitao sam se i u Austriji, lijek je moguće dobiti uz recept ali za cijenu od oko 3000 eura mjesečno. Nažalost je tih novaca nemam. Molim vas pomozite mi da pokušam produžiti ugodno djetinjstvo svojoj djeci zbog kojih sve ovo i radim. Ako netko ima viška lijeka Sorafenib (Nexavar), koji je ostao od liječenja molim vas javite” izjavio je Danijel za Ri Prsten.

FOTO: Facebook / Danijel Romić
FOTO: Facebook / Danijel Romić

Danijelu Romiću možete pomoći tako da ga kontaktirate na [email protected] ili možete financijski pomoći uplatom na broj žiro računa: HR84 2340 0093 1123 1006 5.

U opis plaćanja obavezno treba upisati: ‘Donacija za lijek’.

Za uplate iz inozemstva: HR93 2340 0093 2317 1961 9, swift PBZGHR2X, uz istu napomenu.

 


Komentari