ODBAČENE TUŽBE BANAKA U SLUČAJU FRANAK! UF: ‘Ovo je velika pobjeda hrvatskih potrošača i pravosuđa’

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbacio je 1.12.22. sve tužbe banaka protiv Republike Hrvatske zbog kolektivne presude u slučaju franak.

“Na redu je sada Vrhovni sud RH, kojemu je to snažan vjetar u leđa da konačno potvrdi pravo na obeštećenje svim potrošačima s konvertiranim kreditima”, istaknuli su članovi Udruge Franak na konferenciji za medije u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Na konferenciji su govorili predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak, Elvis Sudar, koordinator ekonomsko- pravnog tima, Goran Aleksić, zatim Ana Herman, čiji je predmet C-567/20 iz konvertiranog kredita bio na Sudu EU te savjetnik Udruge Franak, odvjetnik Igor Metelko.

U priopćenju Udruge Franak navode kako se temeljni zaključci s konferencije svode se na sljedeće:

1. Europski sud za ljudska prava 1. prosinca 2022. donio je presudu kojom je odbacio sve tužbe banaka protiv Republike Hrvatske zbog kolektivne presude o ništetnosti valutne klauzule CHF koja je prošla prethodno sve hrvatske sudske instance te je potvrđena i na Ustavnom sudu.

2. Banke su se žalile na nejednakost oružja, jer nisu saslušani svjedoci zaposlenici banaka, ali je Sud utvrdio da nije bilo potrebno saslušanje svjedoka banaka budući da presuda ima i druge odlično obrazložene temelje, pa svjedočenja bankara nisu bila presudna za konkretni slučaj.

3. Banke su se žalile da nije postavljeno prethodno pitanje Sudu EU, ali je Strasbourg to otklonio objašnjavajući da su konkretni ugovori ugovoreni prije pristupanja Hrvatske Uniji, pa onda pitanje nije niti trebalo biti postavljeno. Nažalost, danas još uvijek slučaj franak nije zaključen za potrošače s konvertiranim kreditima, o čemu se odlučuje na Vrhovnom sudu upravo ovih dana! Na Vrhovnom sudu odlučuje se o bitnim pitanjima prava na
obeštećenje potrošača s konvertiranim kreditima te o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom CHF i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom, pa se očekuje da će recentna presuda iz Strasbourga biti snažan vjetar u leđa sucima VSRH za brzo donošenje novih pozitivnih odluka, sa sigurnošću da banke nemaju nikakve šanse pobijati takve presude u Strasbourgu.

“Vrhovni sud sada mora potvrditi pravo na punu odštetu”

Na konferenciji za medije su ponovili koji su razlozi zbog kojih Vrhovni sud mora potvrditi u skladu s hrvatskim pravom i pravom EU-a hrvatskim potrošačima njihovo pravo na punu restituciju nakon konverzije:

1. Konvertirana glavnica u eurima veća je od glavnice po početnom otplatnom planu u kunama.

2. Potrošači konverzijom nisu dobili preplaćene iznose kamata i tečaja te nisu dobili niti zatezne kamate na te iznose.

3. Potrošači konverzijom nisu dobili od 40% do 50% svojih potraživanja na koja imaju nedvojbeno pravo svi potrošači s CHF kreditima koji nisu konvertirali kredite.

4. Potrošači se nisu odrekli svojih potraživanja, niti je bankama bilo dopušteno da konverziju uvjetuju odricanjem potrošača od njihovih prava.

“Velika pobjeda hrvatskih potrošača i pravosuđa”

“Presuda iz Strasbourga zaključno je poglavlje kolektivnog slučaja franak, i banke sada više nemaju baš nikakvih mogućnosti žaliti se na bilo kojoj instanci u Europskoj uniji. Time je i na europskom nivou potvrđeno da 125.000 potrošača iz Hrvatske ima pravo tužiti banke i zahtijevati obeštećenje” naglasili su iz Udruge Franak te dodali kako je presuda  velika pobjeda ne samo hrvatskih potrošača, nego kompletnog hrvatskog pravosuđa.

“Ustavni sud na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem osvjetlao je obraz Republike Hrvatske kada je 2016. ukinuo prihvaćene revizije banaka po pitanju ništetnosti valutne klauzule CHF, a nakon toga na popravnom ispitu su prošli i Visoki trgovački sud, i Vrhovni sud, da bi na kraju onda Ustavni sud konačno potvrdio presudu o ništetnosti valutne klauzule CHF, čijim je pravilnim tumačenjem hrvatskog prava do takve presude uopće na kraju i došlo” istaknuli su iz udruge.

Iz UF podsjećaju kako je predsjednik Vrhovnog suda RH neslužbeno obećao da će pitanje konvertiranih kredita, ali i pitanje ništetnih CHF ugovora biti riješeno do kraja ove godine.

“U skladu s recentnim pozitivnim događanjima, očekujemo brzi završetak agonije uslijed četverogodišnjeg čekanja na pravdu za 55.000 potrošača s konverzijama te očekujemo da Vrhovni sud RH objavi svoje konačne odluke o konverzijama te o ništetnosti CHF ugovora prije kraja 2022. godine” zaključili su u priopćenju.

 

 


Komentari