OD POSLJEDICA KORONE: Preminuo hrvatski književnik i diplomat Benjamin Tolić

Foto: Srdan Vrancic/CROPIX

Književnik, diplomat, prevoditelj i publicist Benjamin Tolić preminuo je u četvrtak u 79. godini života od posljedica korone, obznanila je njegova obitelj.

Tolić se rodio u Osoju kod Posušja 1943. godine, a u Zagrebu je studirao germanistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu. Međutim, studij je završio tijekom emigracije u Beču, kamo je otišao sa suprugom Dubravkom nakon što je 1967. godine objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

Potom se vratio i bio profesor njemačkog jezika u različitim školama tijekom Hrvatskog proljeća te u Leksikografskom zavodu uređivao Osmojezični rječnik za njemački jezik.

Devedesetih je Tolić završio u hrvatskoj diplomaciji, a Tuđman ga je 1995. godine postavio u hrvatskom konzulatu u Zürichu, gdje je kasnije dogurao do generalnog konzula.

Nakon diplomacije, okušao se i u novinarstvu, kada je od 1998. do 2000. godine bio glavni i odgovorni urednik Hrvatske novinske agencije, kasnije HINA-e. Također se Tolićevo ime tijekom parlamentarnih izbora 2003. moglo naći kao kandidata na zajedničkoj listi HIP-a i Hrvatskog bloka – pokreta za modernu Hrvatsku.

Tijekom života bio je i kolumnist te autor šest knjiga, među kojima se ističu: “Tko smo mi?” “Sanaderova dionica”, “Vesele karmine” i “Kraj neovisnosti”. Može ga se naći i u zbirci pjesama “Kroatia esperanta poemaro. Kao germanist i profesor njemačkog. Tolić je preveo brojna vrijedna dijela tog europskog jezika.

Tako potpisuje hrvatske verzije autora i djela: Wilhelm Reich “Spolna revolucija: prilog karakternoj samoupravi čovjeka”, Gottfried August Bürger “Pustolovine baruna Münchhausena”, Hermann Bahr “Dalmatinsko putovanje”, Robert Musil “Pomutnje gojenca Törlessa” te kao suprevoditelj potpisuje i prijevod djela “Ideja čovjeka i antropologija: izbor tekstova” Maxa Schelera.


Komentari