OD KUNE DO EURA: Evo kako ćemo mijenjati gotovinu, što s karticama, ali i kako bi mogli ’zaraditi’ na kreditima

Novčanik (Foto: Pixabay)

Premijer Andrej Plenković optimistično je istaknuo kako vjeruje da će Hrvatska u “europodručje ući” s prvim danom 2023. godine, a jasno je dodao kako referenduma o prelasku na euro neće biti. Ipak, među građanima postoje i oni koje prelazak na novu valutu nimalo ne ohrabruje jer uvjereni su kako će cijene rasti, a plaće ostati iste.

Shodno tome, potpredsjednik Europske komisije, Valdis Dombrovskis nakon sastanka s Plenkovićem rekao je kako, prema latvijskom iskustvu može reći da je moguće spriječiti povećanje cijena zbog uvođenja eura, a tvrdi kako su u toj zemlji i trgovački lanci sudjelovali u toj kampanji.

Što se tiče Hrvatske zasad je poznato kako će recimo trgovački lanci od prvog do 15. siječnja 2023. godine i dalje primati kune, ali vraćati eure te ih na taj način cirkulirati u javnost.

S druge strane, oni koji plaćaju karticama direktno će plaćati u eurima jer prvog dana 2023. godine banke bi trebali kune pretvoriti u eure dok će građani gotovinu sami morati zamijeniti u bankama i to najkasnije šest mjeseci od uvođenja nove valute. Banke im za to vrijeme neće naplatiti proviziju, ali nakon proteka roka od šest mjeseci, slobodne su istu uvesti.

Kredit

Uplašeni iskustvom sa švicarskim francima, građani su zabrinuti i oko kredita, a kako javlja Dnevnik.hr, stručnjaci smatraju kako će građani samo imati koristi od dizanja kredita kada se uvede euro, no kakva su pravila oko prelaska?

Čini se kako će građani moći birati između dvije opcije. Recimo ako imate kredit u eurima i ostalo vam je 100.000 eura glavnice za otplatiti, prilikom prelaska na euro po najavljenom fiksnom tečaju od 7,53 iznos glavnice trebao bi ostao isti, ali ako ste kredit promijenili u kunski i to po tečaju od 7,48, na glavnici od 100 tisuća eura mogli bi profitirati od čak 664 eura.

“Naravno, pod uvjetom da vam je konverzija besplatna, da imate pravo na besplatnu konverziju jer to nije oduvijek. Prije kad ste htjeli mijenjati valutu plaćali ste određeni trošak. Ukoliko plaćate taj trošak definitivno vam se ne isplati”, zaključuje pak kreditna posrednica Ivona Mijatović-Dautović za Dnevnik.hr.


Komentari