OČEKUJE LI NAS BIJELI BOŽIĆ? Objavljena dugoročna prognoza, neće se svidjeti zimogroznima

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Očekuje li nas bijeli Božić i niske temperature? Na ovo pitanje odgovorili su meteorolozi iz Accuweathera. Prema njihovim prognozama, zima će u južnom dijelu kontinenta biti slična prošlogodišnjoj. Naime, dijelove južne Europe očekuje vlažna zima, a mogući su i jaki vjetrovi i oluje.

Oluje i poplave

“Neke od najjačih oluja najvjerojatnije će se dogoditi negdje u južnoj Francuskoj, Španjolskoj ili Portugalu ove zime”, upozorava meteorolog Tyler Roys.

Obilna vlaga stići će iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Zbog stalnog toka vlage, meteorolog Alan Reppert predviđa oluju za olujom na tom području. Navedeno bi moglo uzrokovati i značajne poplave, upozorava.

Ono što će dodatno razveseliti ljubitelje snijega jest da će se Alpe i Dinaridi itekako zabijeliti. Snijega bi moglo biti više od prosjeka, povremeno će biti obilan, stoga zimskih radosti neće nedostajati.

Temperature ove zime neće odstupati od prosjeka u većem dijelu južne Europe, a u dijelovima Balkana, Grčke i Italije moglo bi biti i nešto toplije. S druge strane, u dijelovima istočne Europe bit će hladnije nego inače, posebice na području od središnje Ukrajine prema sjeveru do Latvije i Estonije te od zapada do Slovačke i Poljske. Niz nepovoljnih prilika u tom dijelu Europe donijet će ista aktivna oluja zbog koje će biti povećan rizik od poplava na Balkanu.

Gdje će biti snijega?

Prema predviđanjima meteorologa, sjeverna Europa se neće suočiti s vremenskim neprilikama ove zime, a dugotrajno sušno razdoblje očekuje se za istočnu Francusku, Njemačku, Švedsku i Norvešku. Kasnije ove zime, u područje Irske i Ujedinjenog Kraljevstva stići će produženi naleti hladnog zraka.

Povrh prohladnog vjetra s istoka, La Niña će povećati prilike za snijeg u Velikoj Britaniji i Irskoj, a isto vrijedi i za područja od Francuske do Poljske, piše Index. Tako bi se VB i idućeg siječnja i veljače mogla zabijeliti baš kao u 2021. godini.

Komentari