OBLJETNICA BLEIBURGA: Na Mirogoju odana počast: ‘Sjećamo se žrtava, ne slavimo ideologiju’

Gordan Jandrokovic. (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Na zagrebačkom Mirogoju u subotu je održana komemoracija u povodu 77. obljetnice blajburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda. Zajednički vijenac Sabora i Vlade položili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković i izaslanik premijera, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Komemoraciji su nazočili i potpredsjednici Sabora Željko Reiner i Ante Sanader, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler i dvadesetak zastupnika u Saboru.

Na čelu sa zamjenikom predsjednika Milanom Kovačem položen je i vijenac PBV-a. Uz Kovača su bili počasni predsjednik PBV-a Vice Vukojević, predsjednik NO PBV-a Vladimir Šeks, član Časnog suda PBV-a Anton Sujić i rizničar Zlatko Goršanić.

U sklopu komemoracije danas će biti služena i sveta misa u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, a jučer je sveta misa za žrtve služena u župnoj crkvi u Bleiburgu.

Jandroković: ‘To je zločin koji je 45 godina držan u tajnosti’

Izjavu za novinare dao je Jandroković koji je poručio sljedeće:

“Taj zločin koji su počinile komunističke vlasti bivše Jugoslavije držan je 45 godina u tajnosti i o njemu se nije smjelo govoriti. Što je i logično, jer su počinitelji tog zločina bili oni koji su predstavljali komunistički sustav, tajili istinu o tom događaju i štitili one koji su za taj događaj bili odgovorni”.

Također je naglasio da su oni danas tu kako bi iskazali poštovanje prema žrtvi i suosjećanje s članovima obitelji.

“Kao civilizirano demokratsko društvo, dužni smo čuvati sjećanje na svakoga tko je ubijen bez suđenja, koji je ubijen bez dokaza, to činimo sada i činit ćemo i ubuduće”, poruka je predsjednika Sabora.

Kovač: ‘U Bleiburgu se nisu slavile ideologije’

Zamjenik predsjednika PBV-a Kovač također je istaknuo da odaju počast žrtvama koje su “bez suda i sudišta na bestijalan način ubijene poslije završetka Drugog svjetskog rata, kad je u Europi već vladao mir”. Poručio je i da se ovime ne slavi nikakva ideologija, već se prisjećaju žrtvi. Kovač je podsjetio da se komemoracija na Mirogoju održava jer su austrijske vlasti zabranile njezino održavanje na Blajburškom polju. No, odbacuje tumačenje iz Austrije da se na komemoracijama u Bleiburgu slavio ustaški režim te se nada da će u žalbenom postupku dokazati kako je lažna optužba “da se gore održavao fašistički, neonacistički skup”.

“Mi gore nismo slavili, kao što oni kažu, nikakve ideologije i režime nego smo kao hodočasnici, s krunicom u ruci, molili za duše naših sunarodnjaka”, zaključio je Kovač.


Komentari