Objavljeni dokumenti: Marić je lagao, znao je sve što se događa u Agrokoru

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Nacional Marića optužuje  da je ‘znao o drami u Agrokoru još koncem protekle godine.

Nacional u najnovijem broju donosi dokumente iz kojih je, kako tvrde, vidljivo da je ministar financija, Zdravko Marić, znao sve o drami u Agrokoru još koncem protekle godine, ali je, pišu, o tome lagao hrvatskoj javnosti.

Ne samo da je znao kakva je prava istina o Agrokoru, nego snosi i dio odgovornosti što je HBOR koncem 2016. ubacio u taj već tada posrnuli koncern dodatnih 48,3 milijuna eura.

Sve to otkrivaju i jasno pokazuju senzacionalni interni dokumenti HBOR-a koji su tijekom vikenda dostavljeni Nacionalu.

U internim dokumentima Hrvatske banke za obnovu i razvoj, u kojoj je Zdravko Marić i dalje šef Nadzornog odbora, vidljivo je da je Uprava HBOR-a još krajem 2016. bila detaljno upoznata s ozbiljnim poslovnim problemima u kojima se našao Agrokor.

Kao šef Nadzornog odbora,Marić je bio upoznat s tim dokumentima, ali je HBOR unatoč tome  kreditirao Agrokor s 48,3 milijuna eura.

“Ti dokumenti pokazuju da taj kredit uopće nije trebao biti odobren. Bude i sumnju da je Agrokor prevario HBOR kada je slao podatke o poslovanju tih tvrtki, što može pomoći istražiteljima koji već tjednima istražuju kako je Agrokor poslovao. Nađite mi jednu tvrtku koja je unatoč navedenim i jasno opisanim rizicima ipak dobila toliki kredit. Javnost treba na temelju te dokumentacije još jednom procijeniti kakvu je ulogu u cijelom tom slučaju imao Marić, a posredno i vlada”, rekao je Nacionalu izvor koji im je dostavio dotične dokumente.

 

‘Pitanje je može li Plenković ostati premijer’

Sabor je i zasjedanje utorkom započeo stankama. I SDP i Most digli su se na noge zbog teksta u Nacionalu

Po tom pitanju oglasio se Božo Petrov:

“Zdravko Marić došao je u Vladu da bi pomogao Ivici Todoriću, i pomogao mu je. Mi smo o tome mnogo puta govorili. Premijer je konstatirao da Marić uživa njegovo povjerenje i da u kreditu HBOR-a nema ništa sporno. Ima li premijer spreman odgovor na ove optužbe? Vjerojatno da, nešto u stilu ‘stabilnosti’, ‘moramo osigurati stabilnu situaciju’, stabilnost je važna’ “, ironičan je Petrov.

“Jasno je da smo bili u pravu. Nije više pitanje može li Zdravko Marić biti ministar, već može li Andrej Plenković ostati premijer! Danas je vrijeme razotkrivanja. Danas je jasno da premijer mora podnijeti ostavku”, kazao je Petrov.

‘Vlada je obmanula javnost’

SDP-ov Gordan Maras traži da premijer razriješi i Zdravka Marića i Martinu Dalić. “Oboje su involvirani”, tvrdi. Građanima je poručio da danas prate medije kako bi vidjeli kako su ministar Marić i Vlada obmanuli javnost.

Podsjećamo, Nacional Marića optužuje  da je “znao o drami u Agrokoru još koncem protekle godine, ali je o tom slučaju lagao hrvatskoj javnosti.” Nacional piše kako Marić snosi i dio odgovornosti što je HBOR koncem 2016. ubacio u taj već tada posrnuli koncern dodatnih 48,3 milijuna eura.


Komentari