OBJAVLJEN INDEKS KVALITETE ŽIVOTA: Hrvatska na poražavajućem mjestu, evo tko je ispred nas

SCREENSHOT: SOCIAL PROGRESS INDEX

Ipak, zanimljivo je i to što neke od gospodarski i ekonomski najrazvijenijih zemalja nisu među prvih deset.

Objavljena je svjetska lista Social Progress Indexa za 2016. godinu, odnosno, najdetaljniji pregled kvalitete života u pojedinim državama, a Hrvatska je na njoj zauzela 33. mjesto. Rang lista je složena po napretku koji zemlje su ostvarile u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba, blagostanja, zaštite okoliša i kvalitete života. Na vrh prestižne ljestvice zasjele su Finska i Kanada, a iza njih slijede Danska, Australija, Švicarska, Švedska, Norveška, Nizozemska, Velika Britanija i Island.

Kako smo već kazali, Hrvatska je na iznenađujuće niskom 33. mjestu, a ispred su se ugurale zemlje koje do prije dvadesetak godina debelo zaostajale za Hrvatskom po razvoju. Slovenija se tako našla na 20. mjestu, potom je tu Češka, Poljska, Slovačka, a Hrvatsku za petama slijede Mađarska i Litva. Hrvatska je najveći indeks, 91,54, ostvarila za mogućnost zadovoljavanja osnovnih potreba građana, a najmanji, 62,19 što je izrazito nisko, dobila je za mogućnost izbora koji su ljudima na raspolaganju. Indeksi se među prvoplasiranima tu kreću od 86,56 do 96,17.

“Najjači” nisu ni blizu vrhu

Ipak, zanimljivo je i to što neke od gospodarski i ekonomski najrazvijenijih zemalja nisu među prvih deset. Njemačka je tako zauzela 15. mjesto, Španjolska 17. mjesto, Francuska 18. mjesto, a SAD je na čak 19. mjestu. Baš je SAD drastično pao u odnosu na prošli godinu, a pretekli su ih Belgija, Španjolska i Francuska. Unatoč toga što imaju najveću i najrazvijeniju ekonomiju na svijetu mjerenu BDP-om, SAD su potisnute na 19. mjesto zbog previsoke stope svojih gojaznih stanovnika, visoke stope ubojstava, velikog broja žrtava u prometu te nejednakosti u pristupu visokom obrazovnu.

Izvor: Telegram i Social Progress Index


Komentari