OBILJEŽAVANJE PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA Gradonačelnik Tomašević izvukao novac iz česnice

Foto: Grad Zagreb

Tradicionalna pogača koja se pravi za Badnjak ili Božić, Božićna česnica, jedno je od omiljenih blagdanskih običaja u pravoslavnim obiteljima.

Postupak je takav da se u tijesto umijesi novčić. Prilikom dijeljenja česnica se lomi i dijeli u krug idući od domaćina na desno. Dijeli se na onoliko dijelova koliko ima ukućana.

Vjeruje se da onaj tko pronađe novčić u česnici neće imati problema s novcem u godini koja je pred njim.

Česnica se kao i svake godine lomila na tradicionalnom obilježavanju pravoslavnog Božića i Badnjaka koje je organiziralo Srpsko narodno vijeće u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković”. Božićni blagoslov okupljenima podijelio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, piše Večernji list.

Foto: Grad Zagreb

Događaju je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je bio sretni dobitnik novčića u česnici.

FOTO: Grad Zagreb

Podsjetimo, dok je bio živ, paru u česnici gotovo svake godine pronašao bi njegov prethodnik Milan Bandić, no bilo je i iznimaka. Primjereice, na Badnjak po julijanskom kalendaru 2016. novčić u česnici pronašao je tadašnji premijer Tihomir Orešković.