O ‘izbacivanju’ znanstvenika progovorili Đikić i Srića: ‘Apel je sve samo ne politizacija, to su stručna promišljanja’

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Nakon što su u ponedjeljak navečer pojedini mediji objavili je premijer Andrej Plenković iz Znanstvenog savjeta isključio petoricu znanstvenika, potpisnika apela javnosti i Vladi, stiglo je Vladino priopćenje koje to demantira. Riječ je o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu.

“Slijedom pojave netočne informacije da je predsjednik Vlade donio odluku o izbacivanju petorice članova Vladinog Znanstvenog savjeta, držimo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi i članci bez prethodne provjere njihove točnosti. Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio ‘epidemiološki’, a ne politički potez”, navodi glasnogovornik Vlade RH Marko Milić.

Milić je pojasnio da je predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić “u ponedjeljak kontaktirao gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv”.

“Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv covida-19 i iznose političke optužbe”.

Znanstvenik Ivan Đikić jutros je komentirao priopćenje vlade.

“Očigledno se radi o pokušaju popravljanja štete koju je vlada napravila svojom zahvalom na suradnji petorici članova Znanstvenog savjeta. Nakon toga se zapalio internet jer su svi bili šokirani”, rekao je za portal HRT-a Đikić, znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Kakva je to država u srcu Europe koja na taj način smjenjuje stručnjake koji savjetuju i svojim znanjem volonterski pomažu vladi RH”, pita se Đikić.

“Nadam se da će premijer Plenković smoći snage i iz Znanstvenog savjeta ukloniti one članove koji su u sukobu interesa, a ostaviti vrhunske i moralne stručnjake koji svojim iskrenim savjetima doprinose očuvanju zdravlja i života građana”, poručio je znanstvenik.

Oglasio se i pulmolog Saša Srića koji je rekao da “već pristiže ograđivanje od termina izbacivanje, već nepostojanje smisla daljnje suradnje sa članovima Znanstvenog savjeta Vlade petoro članova koji su potpisnici Apela javnosti”.

“Apel je sve samo ne politizacija već stručna promišljanja sa ciljem smanjivanja broja zaraženih, a samim time hospitaliziranih i umrlih naših sugrađana. Ovu odluku smatram nepozivanjem na zajedništvo već isključivošću pa i autokratskim pristupom ukoliko se potvrdi točnost navoda. Ponavljam cilj je zajedništvo i borba protiv pandemije a ne nove podjele”, kazao je Srića, jedan od od potpisnika apela 26 znanstvenika, prenosi Večernji.

 

 

 

 


Komentari