NOVOSTI U ZDRAVSTVU: Bolovanja će biti manje, a djecu će prebaciti obiteljskim liječnicima

FOTO: exploretalent.com

Uvest će se i obavezna dežurstva.

Hrvatsko zdravstvo uskoro će zadesiti još neke promjene. Jedna od njih je i ta da će djeca do četiri godine moći postati pacijenti obiteljskih liječnika, a ne nužno pedijatara koji će u svoje odrinacije samo u iznimnim okolnostima primati djecu stariju od sedam godina.

Osim toga, obiteljski liječnici, pedijatri i zubari morati će raditi obavezna dežurstva nedjeljom, praznicima i blagdanom od 8 do 20 sati. Do ovih će izmjena doći samo ako ih prihvate partneri Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Trenutno je, naime, u tijeku javna rasprava o tim promjenama koje bi se reflektirale na rad liječnika, funkcioniranje bolnica, te na same pacijente.

Roditelji će morati sudjelovati u promjenama

Već neko vrijeme u Hrvatskoj očit je manjak pedijatara, taj problem bi se mogao riješiti prebacivanjem dijela pacijenata obiteljskim liječnicima, no to se mora napraviti u dogovoru s roditeljima. O dežurstvima koje definira ovaj dokument već se raspravljano no nikada nije postignut dogovor.

To je samo dio promjena koje bi uskoro mogle stupiti na snagu, dio je komentirala i dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine:

“Predlaže se da se obiteljskom liječniku vrednuje kućni posjet palijativnom bolesniku samo ako je pacijent evidentiran u registru Koordinacijskog centra za palijativnu skrb, ako je takav osnovan. Pitamo se što u područjima u kojima koordinacijskih centara nema?

Dalje, umjesto obećanog rasterećenja u vidu zapošljavanja administratora, ukida se mogućnost dodatne sestre u skupnoj praksi.

Bolovanje koje propisuju pedijatri za njegu djeteta nama se računa u stopu bolovanja“, nabraja dr. Krolo dio promjena koje slijede obiteljskim liječnicima. Baš to bolovanje koje je spomenula, a zbog kojeg su liječnici strogo kontrolirani i sankcionirani, ovaj dokument limitira na stopu od 2,8.

U prvom polugodištu prošle godine stopa je bila 3,18, a uz sve ostalo, obiteljski liječnici nisu oslobođeni administracije unatoč ranijim najavama, a limitira im se i broj uputnica u bolnice.

“Pacijentica je zbog sumnje na rak pluća upućena na obradu u jednu zagrebačku bolnicu, otpuštena i naručena ponovno, ali u međuvremenu mora obaviti CT prsnog koša jer aparat u bolnici ne radi! Nije dobila internu uputnicu, a što mi trebamo tako teškim bolesnicima koji trebaju što prije učiniti obradu – uskraćivati uputnice?!”, pita dr. Krolo.

Osim toga, izmijenjen je i dio cijena postupaka, a za analizu te promjene, kao i ostalih, nije ostavljeno dovoljno vremena, upozorio je dr. Dražen Janković.

“Poslat ćemo HZZO-u zahtjev da se produlji vrijeme dostupno za savjetovanje jer su ove promjene opsežne, najveće od 2013. godine koje se uvode u sustav i mora se ostaviti dovoljno vremena da bi se kvalitetno analizirale. Dokument moramo temeljito proučiti“, poručio je dr. Jurković za Večernji.


Komentari