Novinarka o ponašanju Alemke Markotić: ‘Zbog nje ne možemo vjerovati da će liječnici postupati po savjesti

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Press konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite dovela je do burne rasprave između ravnateljice Klinike za infektivne bolesti i članice Stožera Alemke Markotić i novinara, jer ih je optužila da traže usluge od njega, kao i da su se neki od njih cijepili preko reda.

Navedeno su u nedjeljnoj emisiji televizije N1 komentirali novinari Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista i Marko Matijević sa Srednje.hr.

Matijević je na samom početku objasnio kako u Hrvatskoj nažalost stvari funkcioniraju na bazi traženja usluga i “guranja preko veze”, te da to nije problem samo u zdravstvu već i u drugim sektorima u Hrvatskoj. No ipak, ovdje je i riječ o pandemiji te se nalazimo u izvanrednom stanju.

“Cjepiva je malo. Tu je povećana odgovornost gospođe Markotić koju ona jednostavno nije shvatila. Mnoga su prava uskraćena ljudima, puno je tu žrtvi koju svi podnosimo. Međutim, neki od nas imaju dužnosti koje su zahtjevnije i traže daleko više odgovornosti”, rekla je Toma.

Matijević je prokomentirao cijepljenje rektora Damira Borasa.

“Čini mi se kao da to pitanje više nije u fokusu javnosti. U znanstvenim krugovima tu neće biti neke odluke i sankcije. Mene zanima koliko ljudi uopće percipira da je to problem? Što bi se dogodilo da je vijest bila drugačija? Da je gospođa Markotić rekla da ima viška cjepiva i da je otišla u prvu bolnicu i pitala tko od liječnika treba cjepivo”, zapitao se Matijević.

Toma se nada da će istraga Ministarstva zdravstva zaustaviti cijepljenje preko reda, te kazala što misli o tome da liječnik odlučuje kome će dati višak cjepiva.

“Ovo je dosta teška situacija. Ne može se svaka situacija propisati. Morali bismo imati određenu dozu povjerenja u liječnike. Tu dolazimo do suštine problema s gospođom Markotić, zbog ovakvog ponašanja ne možemo vjerovati da će liječnici postupati po savjesti i dobroj vjeri”, objašnjava Toma i dodaje da bi bila sretna kada bi Markotić shvatila da je pogriješila i ispričala se.


Komentari