NOVINARE IZBACUJU IZ DVORANE?! Ovo je jedini zastupnik koji neće podržati Oreškovića! (FOTO)

Twitter/Maja Sever

Uoči konstituirajuće sjednice Sabora zajednički sastanak održali su predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta.

Točno u podne počet će konstituirajuća sjednica osmog saziva Hrvatskoga sabora koju je sazvala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je u srijedu mandat za sastavljanje buduće vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nazevisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika.

Sabor se konstituira izborom svoga predsjednika.

12.27  ”Želio bih se zahvaliti svima koji su glasali, i onima koji nisu glasali za mene. Demokracija se treba temeljiti na kulturi i dijalogu”, rekao je Reiner.

Reiner se zahvalio i svojem prethodniku Josipu Leki, za kojeg kaže da je bio svjestan da je često imao različito mišljenje od onoga koji je morao iznositi. Napomenuo je i da će predložiti da se Sabor ponovno zove Hrvatski državni sabor.

 12.22 Sabor je izabrao Željka Reinera za predsjednika Sabora i to 88 za, 68 suzdržana i jednim glasom protiv.

12.15 Leko je objavio kako je prijedlog da se za predsjednika Sabora izabere Željko Reiner iz HDZ-a. 

11.50  ”Što je tu je, on je sada mandatar. U općem košmaru koji je bio posljednjih tjedana ništa me iznenađuje. Sada ćemo podržati gospodina Reinera, a razmislit ćemo što će biti kod izbora Vlade”, rekao je Branimir  Glavaš.

11.44  Tihomir Orešković novinarima je u Saboru izjavio da će izabrati najbolje ljude koji će formirati novu vladu.

11:40 Ivan Vilibor Siničić iz Živog zida izjavio je da neće podržati ni Reinera za predsjednika Sabora niti Oreškovića za mandatara.

”Za sad ne znam ništa. Nismo još definirali kriterije za izbor ljudi. Zasad mi je najbitnije da Europa i međunarodne agencije vide da će ovo biti stabilna vlada”, rekao je Orešković.

11.39 Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov stigao je u Hrvatski sabor na konstituirajuću sjednicu 8. saziva.

”Mislim da će se danas konstituirati Sabor i da će to proći korektno. Očekujem da će stvari biti konstruktivne i pozitivne. Ne vjerujem da bi druga strana predlagala bilo koga da ne misli da je taj netko dorastao toj instituciji”, kazao je Petrov.

Međutim, novinarka HRT-a požalila se kako se novinari izbacuju s galerije za novinare.


Komentari