Novinari pozvali na borbu protiv govora mržnje, a Grmoja se odmah zajapurio: ‘Podržavaju Vladu u najavama cenzure!’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kao početak borbe protiv sveprisutnog i toksičnog govora mržnje, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su sve medije da u petak, 23. listopada, od 11 do 13 sati, onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova.

“Stvari su izmaknule kontroli. Govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svijet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći. Svi znamo da novinarstvo nije posao u kojem nam se dijele komplimenti, znamo da se sa svakom objavljenom pričom nekome moramo zamjeriti. To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem.

Problem je mržnja i prijetnje koje se sve jasnije i ružnije – a posebno u posljednje vrijeme – prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših kolegica i kolega na terenu. Ne bježimo od dijela vlastite odgovornosti. Dio uzroka možemo i moramo prepoznati i među nama samima, našim postupcima, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među nama, ali zajedno možemo mijenjati stvari”, stoji u zajedničkom priopćenju.

No, akcija kao da nije sjela zastupniku MOST-a Nikoli Grmoji koji smatra da Novinarsko društvo ovim potezom podržava Vladu.

“Novinarsko društvo podržava Vladu u najavama cenzure. Sloboda govora i pisane riječi je temelj svih sloboda. Protiv govora mržnje se djeluje edukacijom, a za uvrede, pozive na nasilje i prijetnje imamo i sad odgovarajući zakonodavni okvir!”, poručio je Grmoja na svome Facebooku.

Novinarsko društvo podržava Vladu u najavama cenzure ?Sloboda govora i pisane riječi je temelj svih sloboda. Protiv…

Gepostet von Nikola Grmoja am Mittwoch, 21. Oktober 2020

Inače, cilj same akcije je upozoriti na uvjete u kojima novinari već godinama rade i na govor mržnje kojem su izloženi te podsjetiti zašto je novinarstvo važno i koje bi priče ostale nepoznate da nije novinara.

I portal Zagreb.info pridružit će se borbi protiv govora mržnje te ćemo u petak od 11 do 13 sati isključiti komentare ispod tekstova na društvenim mrežama.


Komentari