Novim mjerama zabranit će se prodaja alkohola na benzinskim postajama, a svadbe se dodatno ograničavaju?!

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Nova epidemiološka situacija zahtjeva nove strože mjere, a premijer Andrej Plenković najavio je u subotu kako će se početi primjenjivati već od ponedjeljka.

“Nacionalni stožer civilne zaštite će sutra, a i danas je već zasjedao, nastojati pripremiti nove mjere koje ćemo poduzimati kako bismo nastojali obuzdati epidemiju s obzirom na ozbiljnost situacije”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka Vlade RH o pripremi Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Jutarnj list doznaje da bi u paketu novih mjera moglo biti novo ograničavanje okupljanja na javnim mjestima, ovog puta do brojke 50. Svadbe pak bi se mogle ograničiti na 25 osoba pošto su i dalje izvor infekcije za veći broj ljudi.

Iako je radno vrijeme kafića i restorana ograničeno do 24 sata, pokazalo se da se alkohol nakon toga kupuje na benzinskim postajama. Vjerojatno će prijedlog Stožera biti da se, dok traje epidemija, zabrani prodaje alkohola na benzinskim postajama.

O kažnjavanju zbog nenošenju maski u zatvorenim prostorima još uvijek se raspravlja jer bi se za trebalo mijenjati neke zakonske odredbe. No, svakim danom sve je izglednije da bi se moglo početi ozbiljno razgovarati i o tom potezu.

Kako dalje piše Jutarnji List, generalnog zatvaranja škola još uvijek nema: princip zatvaranja “od razreda do razreda” i “od škole do škole” pokazao se dobrim. No, ozbiljno se razmatra promjena pravila za samoizolaciju djece. Naime, ako se u razredu pojavi zaraženo dijete, u izolaciju odlazi cijeli razred. Prijedlog je da se u izlaciju šalje samo najbliži krug kolega zaraženog đaka, a ne cijeli razred jer čak 99% oboljele djece nema simptoma.

Plenković je apelirao na punu odgovornost građana poručivši kako se širenje koronavirusa može smanjiti samo maksimalnom odgovornošću svakog pojedinca.

 

 


Komentari