NOVI ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA: Hrvatska će naplaćivati kazne za seks sa životinjama i za držanje pasa u boksevima

Screenshot / Youtube

Javnost i udruge za zaštitu životinja mogle bi biti zadovoljne izmjenama zakona, budući da je predloženo povećanje razine zakonske zaštite životinja.

Do 12. rujna traje javna rasprava na temu nacrta prijedloga Zakona o zaštiti životinja. I dalje se predviđa ostanak zabrane uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna te ona na snagu stupa 1. siječnja 2017. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede u Prijedlogu Zakona određuje dodatno prijelazno razdoblje za uzgajivače činčila, do 1. siječnja 2018., uz obrazloženje. da ”mlade životinje dostignu zrelost koja je potrebna za njihovo korištenje i nakon toga prestanak njihove proizvodnje.

Novi zakon zabranio bi držanje pasa stalno vezanih ili držanje u boksevima bez omogućavanja slobodnog kretanja te držanje životinja u cirkusima. Po prvi put u Hrvatskoj zabranjuj se spolni odnos čovjeka i životinje.

Optuženi zoofil za spolni odnos sa životinjom morat će platiti kaznu od deset do trideset tisuća kuna.

Istim iznosom kažnjavat će se i bacanje petardi i sličnih pirotehničkih sredstava na životinje, držanje dupina i ostalih sisavaca i porodice Cetacea u zatočeništvu.

Bolja briga za napuštene životinje

O napuštenim životinjama po novom bi Zakonu trebale brinuti jedinice lokalne samouprave, tako što će morati organizirati koordinacijske skupine koje će raditi na rješavanju problema napuštenih životinja na drugačije načine osim njihova usmrćivanja. One će morati financirati i liječenje životinja za koje se ne zna tko ih je ozlijedio.

Prijedlog Zakona unaprijeđen je i sljedećim odredbama: obvezom sterilizacije životinja u skloništima, uređivanjem koje se vrste životinja mogu uzgajati, prodavati i držati kao kućni ljubimci, obavezom jedinica lokalne samouprave da financiraju pružanje pomoći ozlijeđenim životinjama za koje se ne zna tko ih je ozlijedio, obvezom jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave da organiziraju koordinacijske radne skupine koje će poticati udomljavanje, mikročipiranje, kastraciju i edukaciju u cilju rješavanja problematike napuštenih i izgubljenih životinja, ovlastima komunalnog redara u nadzoru držanja i postupanja s kućnim ljubimcima.

>>> PRIČA KOJA JE ZGROZILA HRVATSKU: Monstrum silovao svoje pse, a vjerojatno će proći – NEKAŽNJENO!


Komentari