NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA Sandra Benčić: ‘Građane se drži u dužničkom ropstvu desetljećima’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor većinom je glasova (76) donio novi Zakon o zaštiti potrošača koji donosi bolju zaštitu hrvatskih potrošača, no Klub zeleno- lijevog bloka nije zadovoljan jer se njime ne regulira djelovanje agencija za naplatu potraživanja.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) uoči glasovanja o tom zakonu pozvala je zastupnike da iskoriste „povijesnu šansu” i prihvaćanjem njihovog amandmana zaustave praksu prodaje potrošačkih dugova građana fizičkim osobama ili agencijama bez pristanka dužnika.

„Građane se drži u dužničkom ropstvu desetljećima, zove ih se po 15 do 20 puta na dan, maltretira, dolazi pred kuće”, upozorila je Benčić .

Novim Zakonom o zaštiti potrošača se, pored ostalog, omogućuje slanje prigovora trgovcima putem chata, trgovce se obvezuje da tijekom sniženja i akcija istaknu i najniže cijene artikla u razdoblju od 30 dana do sniženja.

Osim toga među nepoštene trgovačke prakse uvrštava dvojna kakvoća robe, odnosno svako stavljanje robe na hrvatsko tržište uz tvrdnju da je identična robi stavljenoj na tržište u drugim državama članicama EU, iako se ta roba značajno razlikuje po sastavu ili obilježjima.

Nepoštena poslovna praksa

Zakonom se regulira i nepoštena poslovna praksa kao što su preprodaja ulaznica za događanja ako ih je trgovac nabavio upotrebom automatiziranih sredstava za zaobilaženje bilo kojeg ograničenja u pogledu broja ulaznica ili drugih pravila te navođenje i podnošenje lažnih potrošačkih recenzija, kao i nezatraženi posjeti potrošačevu domu.

Saborski zastupnici jednoglasno su donijeli i izmjene Zakona o tržištu rada. Prema njemu će nezaposlene osobe s invaliditetom ubuduće pravo na novčanu pomoć moći ostvariti pod uvjetom da se prijave u evidenciju nezaposlenih osoba HZZO-a i podnesu zahtjev za ostvarivanje toga prava.

Tako će se omogućiti nezaposlenim osobama s invaliditetom da, uz materijalnu pomoć, dobiju i profesionalnu podršku i pomoć u traženju posla.


Komentari