Novi Zakon o sigurnosti prometa donosi velike promjene: Jedna kazna će biti duplo veća

Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

Tragedije na hrvatskim cestama zavile su Hrvatsku u crno u proteklih nekoliko tjedana, a voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija u Otvorenom poručio je da se da se daleko najveći broj nesreća događa zbog ljudskog faktora, odnosno kršenja prometnih propisa.

Upozorio je da se za novogodišnji vikend u Hrvatskoj dogodilo 90-ak prometnih nesreći, a ona na Korčuli u kojoj su smrtno stradala tri mladića, bila je najteža. Izvijestio je da je 16 nesreća bilo s ozlijeđenim osobama, dok su ostale bile samo s materijalnom štetom.

“Da nije bilo ove najteže prometne nesreće, mogli bismo reći da je vikend, s obzirom na blagdane i slavlja, prošao relativno mirno. Međutim, kad se izgube tri mlada života, moram reći – nepotrebno, onda moramo reći da se dogodila tragedija”, rekao je Mataija.

U usporedbi s 2020. u 2021. došlo je do pogoršanja svih statističkih pokazatelja, odnosno više prometnih nesreća, ozlijeđenih osoba, kao i smrtno stradalih. Jedan od razloga je to što je 2020. bila godina uz puno ograničenja, a ako se 2021. usporedi s 2019. postoji određeno poboljšanje. Mataija je otkrio i da je protekla godina druga po najmanjem broju smrtno stradalih osoba. No, zabilježen je veći broj stradavanja biciklista i motociklista te se čeka da izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama dođu na dnevni red saborske sjednice.

“Bit će dva čitanja, ali mi se nadamo da bi s proljećem zakon stupio na snagu. Zbog novih prijevoznih sredstava, a tu ne mislim samo na električne romobile, mi smo morali uvesti jednu novu kategoriju – osobna prijevozna sredstva – i ovim smo zakonom morali regulirati načine na koje će oni prometovati i uvjete koji će trebati vozačima da mogu upravljati tim prijevoznim sredstvima.

No taj zakon ima i nekih drugih promjena – povisili smo kaznu za neprilagođenu brzinu s 500 na 1000 kn. Osim toga, uvodimo i jednu obvezu liječnicima da, ako kod vozača dođe do privremene promjene zdravstvenoga stanja, najduže na 6 mjeseci, zbog koje on nije u stanju sigurno upravljati vozilom, liječnik mu to mora reći, upozoriti ga, to evidentirati u medicinsku dokumentaciju i to upisati u centralni zdravstveni informacijski sustav, a mi ćemo imati informaciju o tome”, istaknuo je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija i dodao da policija neće imati uvid u kojim se dijagnozama radi.


Komentari