NOVI UDARAC PO DŽEPU: Skočila cijena prehrambenih proizvoda, jedino ova namirnica bilježi pad

Ljudi u kupnji

Pojedine namirnice postale su pravi luksuz, a novo poskupljenje građani Hrvatske su itekako osjetili na svom džepu. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u proteklih mjesec dana, porasle su cijene prehrambenih proizvoda, ali i cijene prijevoza, stanovanja te troškova povezanih s istim.

Najveći rast imali su prehrambeni proizvodi, točnije povrće. Njegova cijena za 4,7 posto je veća od one u prosincu, a za 3,4 posto narasla je cijena šećera, džema, meda, čokolade i slatkiša. Poskupjelo je ulje i mast i to za 2,8 posto, a voće za 2,4 posto. Kava i bezalkoholna pića poskupjeli su za manje od dva posto, a mlijeko, sir i jaja 0,8 posto. Meso je skuplje za 0,7 posto, a jedino riba ima niže cijene od 0,6 posto.

Kada se sve to pogleda ukupno, ispada da su na mjesečnoj razini cijene rasle za svega 0,1 posto dok je na godišnjoj razini zabilježen pad o 0,3 posto. Taj pad pak povezuje se sa zimskim sniženjima obuće i odjeće, a rast cijena ublažile su i jeftinije komunikacije te razna dobra i usluge.

Zanimljivo, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju porast cijena restorana i hotela te rekreacije i kulture.


Komentari