NOVI UDARAC MLADIMA NA STRUČNOM OSPOSOBLJAVANJU: Putne troškove mogu dobiti, ali samo ako idu javnim prijevozom

FOTO: Zagreb.info

Učestalo se dogodi neka promjena u provedbi mjere koja ide nauštrb mladih koji sudjeluju ili žele sudjelovati u mjeri stručnog osposobljavanja (SOR).

Nakon što je HZZ polaznicima odlučio oduzimati određeni iznos od naknade ako se razbole i uzmu bolovanje te im umanjivati i naknadu za prijevoz, mladi sada moraju i koristiti isključivo javni prijevoz da bi ostvarili pravo na naknadu putnih troškova, piše Tportal.

Kako se navodi, prema najnovijoj izmjeni, a za koju se saznalo tek kad kada je došla na adrese korisnika, od rujna će svi koji su nakon 1. siječnja 2016. sklopili ugovore potpisati njihov aneks i svaki mjesec HZZ-u do petog u tekućem mjesecu morati dostavljati potvrdu o kupljenoj karti ili pokazu javnog prijevoza kojim dolaze na posao. Ili im mjesečna naknada za putne troškove neće biti isplaćena.

“Iako se naoko čini kao dobar potez tražiti da korisnici SOR-a transparentno prikažu kako troše taj, nije uloga HZZ-a da odredi što je nekome potrebno da dođe od kuće do posla. Možda je to karta za vlak, autobus ili tramvaj što u velikim sredinama nije problem. No možda je to gorivo ili cestarina za auto, ili čak mast za podmazivanje lanca na biciklu. Nije bitno. Sve to se mora moći pokriti naknadom za putne troškove. Ovakva pravila za putne troškove nemaju ni zaposleni u javnim službama pa zašto bi korisnici i korisnice SOR-a kojima bi ova mjera trebala pomoći, a ne komplicirati život”, ističu u Mreži mladih Hrvatske koja se intenzivno bavi i brojnim problemima vezanima uz SOR.

Iz Ministarstva priznaju da su svjesni kako polaznici SOR-a iz ruralnih područja imaju poteškoća u dolasku na posao u sredinama u kojima je prometna povezanost nerazvijena. Ali: ‘Svi su oni uz Zahtjev za financiranje stručnog osposobljavanja za rad priložili potvrdu ovlaštenog javnog prijevoznika o cijeni mjesečne karte što znači da organizirani prijevoz postoji. Temeljem tog iznosa i potvrde do sada se isplaćivao mjesečni iznos naknade za prijevoz, no odsad će HZZ isplaćivati naknadu za prijevoz temeljem stvarno kupljene karte koju će polaznici biti u obvezi dostavljati na mjesečnoj razini.’

U odluci HZZ-a stoji:

“Polaznici s kojima je nakon 1. siječnja ove godine sklopljen ugovor o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, u obvezi su do petog dana tekućeg mjeseca dostaviti Zavodu kupljenu kartu javnog prijevoznika kao dokaz o visini stvarnog troška prijevoza za prethodni mjesec. U protivnom, Zavod im neće isplatiti naknadu za troškove prijevoza. Odluka o izmjenama u procesu refundacije putnog troška temelji se na nalozima i preporukama tijela za reviziju provedbe i financiranja mjera aktivne politike zapošljavanja.

Ovim putem želimo naglasiti kako će polaznicima stručnog osposobljavanja tijekom rujna biti uručeni aneksi ugovora koje bi trebali potpisati radi ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz, za što će također trebati dostaviti Zavodu kupljenu kartu javnog prijevoznika kao dokaz o visini stvarnog troška prijevoza. Polaznici će najkasnije do 5. listopada trebati dostaviti dokaze o kupljenim kartama tijekom mjeseca rujna.”

>>> PETICIJA PROTIV ODLUKE HZZ-a: Ako koristite auto, nemate pravo na putne troškove

>>> HRVOJE (25) VEĆ 12 MJESECI TRAŽI POSAO: ‘Dosta mi je HZZ-a koji snima spot s Lanom Jurčević, HDZ-a, SDP-a i njihovih obećanja’


Komentari