NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Opet rastu računi za struju, a i nastavit će rasti

Screenshot

Prema novoj cijeni, za prosječno bi kućanstvo to značilo izdvajanje oko 400 kuna na godinu.

Umjesto dosadašnjih 3 i pol lipe, potrošači će gospodarstvo poticati s gotovo 5 i pol lipa po potrošenom kilovatsatu. To znači i rast računa za potrošnju električne energije, javlja Nova TV.

Zbog naknade za poticanje računi su veći od 2007. godine. Tada se za potrošeni kilovatsat plaćalo manje od lipe. Svake sljedeće godine naknada se pomalo povećavala, a od 2010. do danas potrošači izdvajaju 3 i pol lipe. Naime, do kraja godine očekuje se da će naknada biti veća od 5 lipa, a stručnjaci procjenjuju da bi u idućim godinama mogla narasti na čak 12 i pol lipa po potrošenom kilovat satu.

“Poskupljenje se događa iz razloga što je prošle godine potpisano dosta novih ugovora o otkupu električne energije s proizvođačima iz obnovljivih izvora, pretežno biomase, i drugi dio razloga je što se dio troška, znači s obnovljivih proizvođača energije prebacuje na građanstvo, na finalne potrošače”, pojašnjava Edo Jerkić, stručnjak za obnovljive izvore energije.

Građani muku muče s razdjelnicima

I dok građani svakodnevno javljaju kako zbog ugrađenih razdjelnika topline imaju i po nekoliko puta veće račune te kako je sve očitije da su ugradnjom razdjelnika – prevareni, Milan Bandić obećaje pomoći, a svu krivnju prebacuje na HEP.

”Pitanje je HEP. Kako je HEP snubio potrošače da to rade, ne znam. Tko je gdje putovao, ne znam. Sada kada se stvar usijala onda se traži pomoć gradonačelnika. Gradonačelnik ravna Gradskom plinarom i tim potrošačima koji imaju svoje ure i znaju koliko su potrošili”, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.  Kako je najavio, pomoć bi trebala stići čim mu se javi netko iz HEP-a. 

”Zatražio sam da od HEP-a dobijemo podatke koliko je ugrađeno, kada i po kojoj cijeni. Kada to dobijem tražit ću sastanak i pomoći svojim sugrađanima”, obećao je gradonačelnik.

>>> OPTUŽILI IH ZA NEPLAĆANJE RAČUNA PA IM POSLALI OVRHU: Ugledna tvrtka, odvjetnik i javni bilježnik pljačkaju građane?!


Komentari