Novi ‘šef’ Agrokora: Dragovoljac iz Vukovara otkrio plan za spašavanje koncerna

Photo. Igor Soban/PIXSELL

On je Vladin povjerenik za Agrokor.

Iza novog povjerenika, Ante Ramljaka, bogata je poslovna karijera. Naime, od 1997. do 2007. godine bio je predsjednik uprave hrvatske podružnice austrijske financijske kuće CAIB. Tamo je bio zadužen za projetke spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Ramljak je imao i kratak angažma u vladi, nakkon čeja je prešao u Texo Managment, a bio je i u Nadzornom odboru HEP-a.

Dragovoljac iz Vukovara

Tada, mladi Splićanin sa svojim kumom odlučio je otići na ratište u Slavoniju, tamo je ostao 1992. i 1992. godine.

“Priključio se na poziv generala Antona Tusa i kriznog stožera grada Zagreba. S velesajma je u onaj famozni proboj krenulo 400 dragovoljaca. Nakon što proboj nije uspio, Ante Ramljak ostaje na vinkovačkom ratištu, na položajima prema Ostrovu”, rekao je Petar Lovrić, ratni zapovjednik 83. bataljuna u Domovinskom ratu i Ramljakov ratni zapovjednik.

“Zanimljivo je što je on kao Splićanin, mlad dečko, otišao na ratište u Slavoniju te je 1991. i 1992. godine zajedno s kumom proveo na tom ratištu. Bili su super normalni i hrabri dečki“, priča Lovrić i dodaje kako je Ramljak otišao u rat na najtežem mjestu, na istoku Slavonije.

Kao je ratni zapovjednik i da je Splićanima bilo teže nego kontinentalcima jer su se morali prilagoditi niskim temperaturama. Fascniralo ga je i što su uvijek imali sunčane naočale, bez obzira na to koliko je hladno bilo.

Premijer Andrej Plenković dao je novom povjereniku puno povjerenje, jer se radi o “iskusnom financijskom i gospodarskom stručnjaku”, piše Večernji.

Plan za spas Agrokora

“Pred nama je zahtjevno razdoblje bitke za Agrokor kako se kriza u tom koncernu ne bi prelila na cijelo naše gospodarstvo. Vremena je malo i od sada sam 24 sata dnevno u tome zajedno sa svojim timom koji već imam”, rekao je Ramljak i dodao:

“Sada mi je glavni cilj smirivanje tenzija i povratak povjerenja dobavljača i vjerovnika te normalno poslovanje tvrtke. Već danas me očekuje sastanak s dobavljačima i bankarima. Očekujem da će do kraja tjedna, dakle do Uskrsa, od banaka biti osigurani prvi iznosi za likvidnost, da se u prvom redu osiguraju plaće radnicima i novac dobavljačima koji ga već dugo očekuju”.

Dao je i procjenu koliko bi njegov posao trebao trajati.

“Mislim da nitko ovdje nema iluzija da je ovo posao koji se može napraviti preko noći. Posao je to od barem 12 mjeseci kako bi sve izgledalo kao blagi maestral, a ne kao plimni val. Bit ću vam na raspolaganju za sve informacije, ali vas molim da mi sada date tjedan dana vremena”, rekao je.

Otkrio je i hoće li početnih 150 milijuna eura biti dovoljno.

“Ako taj iznos dogovorimo, vjerujemo da za početak hoće. Zajedno s dnevnom likvidnosti i priljevom novca”, rekao je Ramljak, spomenuo je i svoj tim, ali nije otkrivao što će biti s Alvarezom.

“Ne bih to komentirao, još je rano. Predstavit ću vam svoj tim”, piše Net.hr

Prioriteti su mu plaće i dobavljači, a ima i nove ideje.

“Kad uđete u proces restrukturiranja morate voditi računa o tome koji su prije svega ciljevi. Agrokor je bila megakompanija, toliko velika da s ovakvim lošim procjenama može ugroziti sustav. Zato je i donesen ovaj zakon. Budućnost kompanije vidim u tome da ćemo morati sjesti s kreditorima, vjerovnicima, dogovoriti se i vjerojatno će se kompanija u budućem razdoblju morati restrukturirati na način da će doći do promjene vlasničke strukture i svega što s time ide”, kazao je Ramljak.

 

Komentari