NOVI HRVATSKI APSURD: Ne možete proglasiti bankrot jer nitko ne želi biti stečajni upravitelj

en.wikipedia.org

Hrvatska je, po uzoru na ostale članice Europske unije, s početkom ove godine počela primjenjivati Zakon o stečaju potrošača kojim je omogućen tzv. osobni bankrot.


Primjena tog zakona u praksi nailazi na poteškoće. Fina je dosad zaprimila 572 zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka; 571 građanin i jedan obrnik. Ovi zahtjevi odnose se na prijavljeni dug od 235,3 milijuna kuna. U prosjeku je to dug od 400 000 kuna po osobi, a inače se postupak odobrava do najviših 100 000 kuna duga. U Hrvatskoj oko 329 000 građana ima račune u blokadi. Problem je taj što nema zainteresiranih za posao stečajnog upravitelja ili povjerenika.

Zbog nedostatka stečajnih upravitelja, Ministarstvo pravosuđa predlaže izmjene zakona, točnije uredbu prema kojoj stečajni upravitelji više neće trebati polagati stručne ispite da bi dobili licencu i pomogli građanima u vođenju financija. Posao će ubuduće moći obavljati i odvjetnici, ali promjena tog stavka zakona bit će tema tek u rujnu i na prijevremenim izborima.

Zainteresirani dužnici ne mogu bankrotirati jer sud nema stečajnih upravitelja za njih, prenosi HRT.

Što se tiče samog postupka osobnog stečaja, ako se dužnik i vjerovnik o isplati duga ne uspiju dogovoriti izvansudskim putem, slijedi pokušaj na sudu. Ako se ni u tom pokušaju ne slože, dužnik ulazi u postupak u kojem mu stečajni upravitelj nadgleda isplate dugova. Iznos duga za građane nije propisan, no obrtnici imaju ograničenja.


Komentari