NOVE PREPORUKE HZJZ-a: Cijepljeni neće morati u samoizolaciju, ali ima izuzetaka

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nova pravila karantene. Nakon cijepljenja neće biti potrebno ići u samoizolaciju ako se dođe u kontakt sa zaraženom osobom jer se cijepljenje smatra preboljenjem, osim u specifičnim slučajevima.

Preporučuje se testiranje bliskih kontakata ako su dio kolektiva ili rade s iznimno ranjivim skupinama, a s obzirom na povećane kapacitete testiranja i sniženu incidenciju bolesti, ne treba navoditi prioritete za testiranje kod simptomatskih osoba.

Ukoliko se posumnja da bolesnik boluje od varijante virusa s većim potencijalom širenja, samoizolacija bliskih kontakata trajat će 14 dana.

“Trenutačno se to odnosi na tzv. britansku, brazilsku i južnoafričku varijantu virusa. Ako sekvenciranje sojeva, koje je u tijeku, pokaže da je UK varijanta već široko rasprostranjena u populaciji, produljenje karantene neće se odnositi na bliske kontakte oboljelih od UK varijante”, stoji u priopćenju HZJZ-a.

Preporuke su dopunjene i pravilima za kontakte cijepljenih. Osobe koje su prije više od 14 dana, ali manje od tri mjeseca, primili drugu dozu COVID-19 cjepiva ne moraju ići u karantenu, no izuzetak su bliski kontakti osoba zaraženih južnoafričkim sojem.

“Preporuke su dopunjene i pravilima za kontakte cijepljenih osoba. Ljudi koji su prije više od 14 dana, ali manje od tri mjeseca, primili drugu dozu COVID-19 cjepiva ne moraju ići u karantenu, no izuzetak su bliski kontakti osoba zaraženih južnoafričkim sojem”, stoji u preporukama.


Komentari