NOVE BROJKE IZ CIJELE HRVATSKE: Danas imamo 136 novozaraženih, a preminule su dvije osobe!

Photo: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježeno je 136 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2.212. Među njima su 163 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 2.364 osoba.

Županijski stožeri tijekom jutra su objavili informacije o novozaraženima

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije obrađeno je još 145 testova i još su 22 osobe pozitivne na COVID 19 – i to iz Splita 11, Kaštela sedam te po jedna iz Sinja, Solina, Šestanovca i Trogira. Ukupno ih je danas 77.

Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika i jednoj ženskoj osobi iz Zagreba koja trenutno boravi u Dubrovniku, a za koje se utvrđuje epidemiološka veza, te jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika koja je kontakt prethodno otkrivenog slučaja. Također zaražene su i dvije muške osobe iz Župe dubrovačke koje su kontakti ranijih slučajeva. Izliječena je jedna osoba iz Zagreba koja je trenutno u Dubrovniku.

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o osobi koja boravi na području Vodica, s prebivalištem u Zagrebu. Kontakt je ranije oboljele osobe. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 521 osoba: 517 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako šesti dan zaredom, Županija bilježi povećanje broja novooboljelih osoba. Pristigli su nalazi testiranih osoba u posljednja 24 sata te su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom COVID-19.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U prvom slučaju radi se o zdravstvenom djelatniku koji je asimptomatski, a koji je po isteku 14-dnevne samoizolacije testiran preventivno prije povratka na posao. U drugom slučaju radi se o 80-godišnjoj ženskoj osobi, koja je hospitalizirana, a epidemiološka obrada je još u tijeku.

Na području Grada Zagreba u protekla je 24 sata zabilježeno 38 novih slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba. Šest novooboljelih je negativne epidemiološke anamneze, 14 su kontakti s prijašnjim pozitivnima, sedam ih je možda bilo izloženo zarazi prilikom izlazaka na godišnjem odmoru, devet ih je uvoz iz BiH, a za dvije osobe je epidemiološka analaiza u tijeku. Broj novooboljelih je rezultat obrađenih 636 uzoraka, rekao je na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera Civilne zaštite ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” Zvonim Šostar.

Na području Zagrebačke županije tri su novozaražene osobe koronavirusom, trenutno je aktivno 117 slučaja, do sada je ukupno izliječeno 245 osoba, a 11 ih je preminulo, podaci su koje je objavio županijski Zavoda za javno zdravstvo. Na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, do 11 sati evidentirane su 373 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izvješćuju iz Zavoda. Napominju kako se podaci koje svakodnevno objavljuju isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene od strane županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati te da iz toga proizlazi razlika u brojevima. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području i svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor. U odnosu na podatke od jučer za potvrđene slučajeve, dva su nova slučaja u Ispostavi Dugo Selo i jedan novi slučaju Ispostavi Ivanić-Grad. Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju.

Na području Zadarske županije šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Dvoje novooboljelih je iz grada Zadra, a po jedan iz općina Galovac, Kali, Sali i Stankovci. U samoizolaciji je 334 osoba, nadzor je istekao za njih 5704, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 260 uzoraka.

Šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zadarske županije, dvoje novooboljelih je iz Zadra, a po jedan iz općina Galovac, Kali, Sali i Stankovci, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite. Kod novooboljelih osoba većinom je riječ o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja tek utvrđuju. U samoizolaciji je 334 osoba, nadzor je istekao za njih 5704, tijekom jučerašnjeg dana testirano je 260 uzoraka, a ukupno su aktivna 134 slučaja. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 15 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je četvero na respiratoru. Službenici PU zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.

Kao i dan ranije, u zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus bilo je 11 od ukupno 258 uzoraka testiranih u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek (tijekom vikenda u tom laboratoriju obrađeno je rekordnih 493 uzorka). Pet pozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, dvije na području Općine Ernestinovo, a po jedna na području gradova Đakovo, Našice i Valpovo te Općine Čepin. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 32 kontakta novopozitivnih osoba, pa je sada u samoizolaciji ukupno 296 osoba. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 17 pacijenata od kojih su tri na respiratoru.

Prema podatcima pristiglima do 8 sati na području Vukovarsko-srijemske županije u posljednja 24 sata su četiri nove osobe pozitivne na korona virus i nema preminulih od posljedica zaraze, priopćeno je u ponedjeljak iz vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite. Riječ je o zaraženim osobama iz Lovasa, Bošnjaka, Gunje i Županje čime se ukupan broj oboljelih u najistočnijoj hrvatskoj županiji od početka epidemije popeo na 589 od kojih su 463 osobe izliječene, a devetero je preminulih.U posljednja 24 sata testirane su 24 osobe, njih ukupno 7.654 od početka epidemije. Trenutačno je u županiji 26 hospitaliziranih osoba, a u samoizolaciji njih 176.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, dok je druga s područja grada Kutine. Kod obje osobe poznat je izvor zaraze.

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata šest je novooboljelih osoba. Dvije oboljele osobe s područja grada Novalja te po jedna osoba s područja grada Gospića, Senja, Otočca te općine Udbina (koristi smještaj izolacije na području Šibensko-kninske županije). Virus je potvrđen i kod dvije oboljele osobe iz Splitsko-dalmatinske županije koje koriste izolaciju u privatnom smještaju na području grada Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Danas se sastaju šefovi lokalnih stožera s nacionalnim stožerom

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije te stožera Imotskog, Ciste Provo, Lovreća, Lokvičića, Podbablja, Prološca, Runovića, Zagvozda i Zmijavaca, za to se područje uvode nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana, počevši od ponedjeljka.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs smatra da bi nastava u školama trebala početi 7. rujna, a epidemiolozi da bi početak škole trebalo odgoditi u županijama koje imaju veliki broj zaraženih. Danas se očekuje odluka o načinu na koji će početi školska godina.

S obzirom na to da je situacija šarolika i da neke županije i dalje imaju relativno dobru epidemiološku situaciju, dok su neke debelo u crvenom, Nacionalni stožer civilne zaštite za danas je organizirao sastanak sa svim predstavnicima lokalnih stožera.


Komentari