Novca od turizma nikad više: Ministar Capelli očekuje veći financijski rezultat nego lani

U dosadašnjem dijelu godine zabilježeni su 7 do 8 posto bolji rezultati fizičkog turističkog prometa, a s obzirom na dosadašnje podatke iz fiskalizacije očekuje se da će ova turistička godine završiti s oko 5 posto boljim financijskim rezultatima nego prošla, izjavio je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli.

Ministar je to uz ostalo kazao u Zagrebu na završnom sastanku koordinacijske radne skupine zadužene za predstavljanje i upoznavanje ‘terena’ s promjenama iz tri nova turistička zakona koji uređuju sustav turističkih zajednica (o turističkim zajednicama i promociji hrvatskog turizma, o turističkoj članarini i o turističkoj pristojbi).

“Očekujemo da će ova turistička godina i u fizičkom i u financijskom rezultatu biti bolja od lanjske, i ujedno opet jedna od povijesno najboljih godina, što znači i da je turizam u svim segmentima odradio ogroman posao, iako je bilo dosta kritika, pogotovo u srpnju”, ocijenio je ministar.

Osvrnuvši se na revidirane podatke Hrvatske narodne banke (HNB), koja je uključila i reviziju prihoda od stranih turista, i to na niže, ministar je kazao kako se u prošloj godini radi o “oko pola milijarde eura manje nego je ranije objavljeno”.

Napominjući pritom kako se “ne bi štel mješati”, Cappelli je rekao da, uz HNB, poštuje i satelitski turistički izračun kojega radi Institut za turizam, a koji je, smatra, bliži stvarnom stanju. “Ako samo broj noćenja pomnožimo s prosječnom potrošnjom i uz druge jednadžbe, dolazimo do onih 12 milijardi eura koliko smo i komunicirali da je lanjski ukupni prihod od stranih i domaćih turista”, istaknuo je.

S te strane i ove godine očekujemo 5 posto bolje financijske rezultate turizma nego lani, rekao je ministar turizma.

HNB je krajem rujna predstavio revidirano statistiku odnosa s inozemstvom, a koja je uz ostalo obuhvatila i izračun pokazatelja turističkih prihoda u platnoj bilanci. Taj novi izračun koristi metode koje se temelje na kombinaciji fizičkih i pokazatelja prosječne potrošnje inozemnih turista, a revizija tih podataka od 2003. godine pokazala je smanjenje prihoda od stranih turista od 0,5 do 1,1 milijarde eura.

Tako su novi podaci HNB-a za 2018. godinu pokazali da su prihodi od stranih turista manji za 600 milijuna eura odnosno po novoj metodologiji iznose 9,5 milijardi eura, dok su prema ranijim, nerevidiranim podacima, iznosili 10,1 milijardu eura.

U prvih šest mjeseci 2019. godine, prihodi od stranih turista iznosili su 2,72 milijarde eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine rast od pet posto, odnosno 127 milijuna eura više, pokazali su krajem rujna objavljeni podaci središnje banke.


Komentari