NOVA ZDRAVSTVENA REFORMA: Ministarstvo mijenja radno vrijeme u domovima zdravlja

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Nakon što je poskupjelo dopunsko osiguranje i nakon što se počela naplaćivati Hitna, slijedi još jedna velika promjena.

Zajedno s reformom hitne medicine, Ministarstvo zdravlja krenulo je u reformu primarne zdravstvene zaštite, kako bi osigurali dežurstva u domovima zdravlja, što je preduvjet za rasterećenje hitnih bolničkih prijema. Trenutno analiziraju postojeće stanje ugovorenih punktova posebnih dežurstava u državi, a također su od županija zatražili da im dostave prijedlog lokacija tih dežurstava na svojim teritorijima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dežurstva se odnose na djelatnosti obiteljske medicine, pedijatrije i dentalne medicine. Ta će dežurstva pratiti i rad laboratorija, a prema prijedlogu Ministarstva, liječnici bi trebali dežurati vikendom i praznicima od osam do 20 sati.

Prvo na javnu raspravu

U Ministarstvu očekuju kako bi reforma hitne medicine, uključujući i pojačana dežurstva u domovima zdravlja, mogla krenuti u prvoj polovini lipnja.

Za tu je reformu nužna izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi se obveza dežuranja uvela i liječnicima koncesionarima, s obzirom da su do sada na to bili obvezni samo zaposlenici domova zdravlja, dok koncesionarima, kao privatnicima, Dom zdravlja nije imao pravo određivati radno vrijeme. Zakonske izmjene Ministarstvo je uputilo u javnu raspravu, koja traje do 13. svibnja.

Liječnici poručuju, opremite ambulante!

U Koordinaciji obiteljske medicine (KoHOM) nisu u potpunosti zadovoljni i to posebice rokovima koje je Ministarstvo postavilo. Po njihovu mišljenju, s pojačanim dežurstvima u primarnoj zaštiti ne bi trebalo krenuti prije rujna jer je lipanj, objašnjavaju, prekratak rok za ispunjavanje svih nužnih preduvjeta.

Među ostalim, traže osiguranje od profesionalne i opće odgovornosti za djelatnike na dežurstvu, opremanje ambulanti za dežurstva, te točno definiranje stanja koja se zbrinjavaju u posebnim dežurstvima, kao i definiranje onih stanja koja nisu akutna i za koja se pacijentu, ako baš inzistira da bude obrađen, usluga može naplatiti.


Komentari