NOVA, STROGA PRAVILA: Tri puta pijani za volanom i vozačka odlazi trajno

Webitou

Uskoro na snagu stupaju novosti vezane za sigurnost u prometu.

Zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije više će se pažnje posvetiti sigurnosti cestovnog prometa, a na snagu će stupiti neka nova pravila.

U odnosu na ostale, mladi vozači uzrokuju nesrazmjeno više nesreća na cestama, sukladno tome s posebnim pravnim režimom utjecat će se na njihovo ponašanje. Za njih bi granica za suspenziju vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova bila nešto niža, 9 bodova, od granice koja vrijedi za sve ostale vozače, 12 bodova.

Ponovo na ispit

Vozači koji u tri godine skupe 12 bodova dobit će rješenje o ukidanju vozačke dozvole, ponovo će pristupiti polaganju vozačkog ispita, pohađanje autoškole, dakako, sve o vlastitom trošku. Sve to vrijedi i za mlade vozače koji u istom razdoblju prikupe 9 bodova.

Nova pravila vrijedit će i za one koji imaju naviku pijani sjedati za volan. Oni će biti podvrgnuti izvanrednom liječničkom pregledu ukoliko ih se tri puta u tri godine uhvati alkoholizirane za volanom. Količina alkohola ne igra ulogu, takvom vozaču se oduzima vozačka dozvola sve dok ne donese liječničku potvrdu medicine rada da je zdravstveno sposoban upravljati vozilom, odnosno da nije riječ o alkoholičaru, piše Novi list.

Definicija mladog vozača također je izmijenjena. Dosada su to bili vozači do 24. godine, a sada su to i vozači stariji od spomenute granice koji nemaju vozačkog iskustva, to jest dvije godine vožnje od položenog vozačkog ispita. Tako se mladim vozačem sada smatra i osoba kova ispit polaže s 50 godina.

Nova pravila za starije od 65 godina

Htjeli mi to prihvatiti ili ne, kada dođemo u određene godine naše sposobnosti slabe, među njima je i sposobnost za vožnju. Kada netko napuni 65 godina morat će obaviti liječnički pregled koji će potvrditi je li sposoban za vožnju, tek nakon toga izdavat će se nova dozvola.


Komentari