NOVA PRAVILA ZA TESTIRANJE I IZOLACIJU! Capak otkrio hoće li se uvoditi nove mjere!

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je na N1 televiziji.

Komentirao je trenutnu situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj te je, između ostalog, iznio i prioritete pri testiranjima i otkrio kriterije za prekid izolacije.

Dokument je spreman, što se mijenja?

Izolacija će trajati 10 dana. Dosad smo imali 14 dana. Najnoviji podaci pokazuju da osobi nakon sedmog dana značajno pada zaraznost. Nakon 10. dana osoba nije zarazna. Nema potrebe da bude dulje od 10 dana u izolaciji. Ako u 24 sata nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi.

Kriteriji za testiranje se ne mijenjaju bitno. Što se tiče kriterija za testiranje, oni se bitno ne mijenjaju, osim što smo uveli učenike i studente u domovima i one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje.

Treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je preboljela bolest, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom.

Prioritetne skupine za testiranje su starije osobe i oni koji s njima rade.

Hoće li biti novih mjera?

Danas smo imali 70 novih slučajeva, to nije realna brojka. Ponedjeljkom imamo manje slučajeva jer se vikendom manje testira. Broj će sutra sigurno biti veći. Mi već dva tjedna imamo silazni trend i nadamo se da će se nastaviti.

Stanje u županijama

Nema značajnih žarišta, ovaj vikend imali smo gej Pride i Vinkovačke jeseni, to su događaji koje treba pratiti.

Možete li sa sigurnošću utvrditi izvore zaraze?

Obično se lako utvrdi izvor zaraze, u nekih 10 posto to ne možemo znati odmah, ali se s vremenom utvrdi. U 90 posto slučajeva uspijemo saznati jasno izvor zaraze. Jako je teško utvrditi je li se osoba zarazila baš u klubu ili u restoranu ako je bila u klubu ili restoranu.

Rizična okupljanja su svadbe, obiteljska okupljanja, javna okupljanja.

O preminulima

Mi smo jedno vrijeme, krajem kolovoza, imali velike brojke novih slučajeva. Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Mortalitet i smrtnost uvijek prati novooboljele kroz tri do četiri tjedna. Sada plaćamo danak velikom broju oboljelih tijekom kolovoza.

Osobe koje su hospitalizirane su one koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet. Njih ima negdje oko 2500, a od početka epidemije do danas nešto je manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji premine.

O tvrdnji da je virus impotentniji

Za to nema znanstvenih dokaza. Čini se da je to više osjećaj kolege Radmana.


Komentari