NOVA KOVANICA OD 25 KUNA: Puštena je u optjecaj, a evo gdje je možete nabaviti

HNB

Izdano je 50 tisuća ovakvih kovanica.

Povodom obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, Hrvatska narodna banka u petak je pustila u optjecaj novu prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna.

Nova prigodna kovanica od 25 kuna izdana je u količini od 50 tisuća komada i može se nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

U Hrvatskom novčarskom zavodu otkovali su novu kovanicu, a njen su izgled, s likovnim rješenjem akademskog kipara Damira Mataušića, izabrali građani u anketi na internetskim stranicama središnje banke.

Iz Hrvatskog novčarskog zavoda  su izradili tri različita probna otkova nove kovanice od 25 kuna, a HNB je u srpnju njihove fotografije objavio na svojim internetskim stranicama i pozvao sve zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu otkov koji smatraju najboljim.

Anketa je trajala do 20. kolovoza, u njoj je sudjelovalo 10.188 osoba, od čega je polovica izabrala prvi otkov, pa je temeljem toga Komisija za pripremu prijedloga izrade i izdavanja novčanica i kovanog novca Republike Hrvatske donijela odluku o konačnom izgledu nove “25-ice”.

Druga su dva probna otkova dobila 28, odnosno 22 posto glasova u anketi u kojoj su, osim stanovnika Hrvatske svoje mišljenje dali i građani Hrvatske koji žive u inozemstvu, ali i turisti koji su se zatekli u Hrvatskoj za vrijeme trajanja ankete.

Prigodna kovanica od 25 kuna koja je danas puštena u optjecaj izrađena je od dvodijelne kovine, jezgru joj čini slitina bakra, aluminija i nikla, a prsten slitina srebrnasta sjaja od bakra i nikla. Ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, promjera je 32 milimetra i ima masu od 12,75 grama.

Na prigodnoj kovanici “25. obljetnica neovisnosti Republike Hrvatske” ispisane su i godine koje simboliziraju četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti – 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016.

HNB je dosad izdao 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.


Komentari