NJUJORŠKI SOJ VIRUSA: Ima ga u Hrvatskoj, Capak objasnio o čemu je riječ

Foto: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

U posljednja 24 sata u hrvatskoj je zabilježen 91 slučaj zaraze koronavirusom. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta. Preminulo je 11 osoba.

“Dakle, mi smo ranije imali osam potvrđenih UK sojeva, to nam je potvrdio španjolski laboratorij. Tri UK soja su potvrđena u Infektivnoj klinici, od 300 uzoraka koja smo poislali imamo 60 pozitivnih, dva iz New Yorka, tri potvrđena južnoafrička. Te tri osobe su bile u Zanzibaru”, otkrio je Capak.

Capak je odgovarao na pitanja o novootkrivenom njujorškom soju. Zna se samo da se širi brže od klasične varijante.

Malo znamo o tom njujorškom soju, to se pojavilo tek krajem prošlog tjedna. To je jedna od novih varijanti virusa, širi se brže od klasične, udio tog soja u New Yorku raste. Sve osobe koje dolaze iz JAR-a i Zanzibara podliježu istim mjerama kao osobe koje dolaze iz UK-a i Brazila. Za ostale afričke zemlje vrijedi ono pravilo za treće zemlje”, rekao je.

Otkriveno je da se radi i na testovima za nove sojeve.

Nekoliko testova je na validaciji. One testove koje smo ispitivali nisu u primjeni jer se nisu pokazali dovoljno dobrima. Jedan test u Štamparu se pokazao dosta dobar”, otkrila je Markotić.

Božinović je istaknuo da cijela Europa upozorava da ne treba ići na putovanja koja nisu nužna.

“Vidimo da je taj južnoafrički soj došao praktički sa istih putovanja je rizik za širenje novih varijanti. Time se otežava ukupna naša borba s pandemijom. Još jednom pozivamo građane da sva ona putovanja u one dijelove svijeta gdje je pojačana prisutnost novih varijanti odgode za nova vremena“, smatra Božinović.


Komentari