NJIMA JE BAŠ DOBRO: Možete li pogoditi u kojoj profesiji u Hrvatskoj su najveće plaće?

foto:pixabay

Unazad nekoliko mjeseci prosječne plaće ili stagniraju ili padaju, a kada je o povišicama riječ za njih je zaslužan državni sektor. Prosječna plaća u Hrvatskog proteklog je mjeseca iznosila 6747 kuna, a to je ujedno tisuću kuna manje od prosječne zagrebačke neto plaće.

U godinu dana plaće u državnoj upravi rasle su za oko šest posto. Na fakultetima su plaće porasle za oko 1,6 posto, u osnovnim i srednjim školama bilježi se rast nešto veći od četiri posto, dok su za oko deset posto rasle plaće u bolnicama u kojima prosječna plaća iznosi oko 9000 kuna.

U javnoj upravi prosječna plaća iznosi oko osam tisuća kuna. Prosječna plaća na fakultetima iznosi oko 10 tisuća kuna, u srednjim školama prosječna primanja prelaze sedam tisućša kuna, dok u osnovnim školama prosjek iznosi oko sedam tisuća kuna.

S druge strane, najveće prosječne neto plaće veće od 10 tisuća kuna neto su u javnoj branši, ali i bankarskom sektoru. Više od devet tisuća kuna zarađuje se i u telekomunikacijama te u informatičkoj odnosno IT branši, ali bez obzira na to valja spomenuti kako su na godišnjoj razini i u tim sektorima plaće lani rasle sporije no što je to slučaj s državnim sektorom, koji i u iduću godinu ulazi s porastom plaće za četiri posto.


Komentari