NIJE SVIMA KRIZA! Banke i dalje mlate milijarde, zaradile debelo više nego lani

Ilustracija/ Foto: Duje Klaric / CROPIX

Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine poslovale s ukupnom dobiti od pet milijardi kuna, što je oko milijardu kuna ili 25 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazali su najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Po podacima iz tablice HNB-a o poslovanju kreditnih institucija, koja je izrađena na temelju podataka koje je središnja banka dobila od samih banaka, od 21 banke koja je poslovala u Hrvatskoj, prvih devet mjeseci s dobiti je završilo 19 banaka, a dvije su iskazale gubitak.

Po tim je podacima, najveću dobit u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila Zagrebačka banka, 1,55 milijardi kuna, a više od milijardu kuna dobiti iskazale su još dvije banke – Erste&Steiermärkische Bank 1,07 milijardi kuna te Privredna banka Zagreb (PBZ) 1,04 milijarde kuna.

Po visini dobiti u prvih devet mjeseci slijede OTP banka (662,7 milijuna kuna) te Raiffeisenbank Austria (275,5 milijuna kuna), a na šestom je mjestu najveća banka u većinskom državnom – Hrvatska poštanska banka (HPB) s dobiti od 126,4 milijuna kuna.


Komentari