‘Nije soj sam po sebi opasan nego širenje unutar populacije’ Đikić o južnoafričkom soju

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U Hrvatskoj su danas detektirana dva slučaja južnoafričkog soja koronavirusa zbog čega su se mnogi zapitali je li ovaj soj opasniji od britanskog i hoće li navedeno utjecati na mjere. kao. Znanstvenik s Goethe Sveučilišta u Frankfurtu Ivan Đikić za 24 sata otkrio je kako je ovo jedan od najopasnijih sojeva do sada detektiranih jer se širi od 25 do 50-60 posto brže u različitim sredinama. Ipak, treba naglasiti da provedene studije nisu apsolutno precizne.

“Dijelom je sličan britanskom soju jer ciljano djeluje na protein šiljka, ali ta dva soja imaju različite točkaste mutacije, koje uzrokuju upravo veću otpornost na cjepiva i brže širenje kod južnoafričkog soja“, pojašnjava te dodaje da nema mjesta panici kada je riječ o smrtnosti.

“Nijedan od tih sojeva ne pokazuje značajnu povećanu patologiju, ali može doći do povećane smrtnosti. Ne u smislu da je veća mogućnost da će osoba zaražena južnoafričkim sojem imati teži oblik bolesti i preminuti, nego zato što, a studije su to pokazale, zbog brzog širenja unutar populacije dolazi opet do preopterećenosti zdravstvenog sustava. Simptomi su isti kao i kod zaraze izvornim oblikom virusa, ali se brže pojavljuju i brže se širi i unutar samog organizma, od stanice do stanice. A kad se soj proširi u populaciji, bolnice umjesto pet, u isto vrijeme prime 10 bolesnika s brzim razvojem simptoma, što se pokazalo u Velikoj Britaniji. Dakle, nije soj virusa sam po sebi opasan nego širenje unutar populacije i opterećenje zdravstvenog sustava”, poručio je profesor Đikić.

Iako su cjepiva slabije djelotvorna na ovaj soj, ona su i dalje učinkovita po pitanju razvoja težih oblika bolesti.

“Uz pojavu novih sojeva, opasnost predstavljaju lažni i netočni podaci o tome da smo postigli značajni kolektivni imunitet”, naglašava Đikić i poziva građane da i dalje budu odgovorni i na oprezu.

“Apsolutno podržavam popuštanje mjera sada, pogotovo što se tiče ugostiteljstva i sporta. Ali u isto vrijeme moramo slati poruku opreza da je nošenje maski i izbjegavanja okupljanja, pogotovo privatnih, neophodno zbog prisutnih novih sojeva. Terase su otvorene, ali građani se trebaju i dalje odgovorno ponašati“, zaključuje.

Komentari