NIJE IM DO ZIMSKOG SNA! Medvjedi ‘prošetali’ od Velebita do Gorskog Kotara

Foto: JU Priroda

Iako su tijekom hladnih razdoblja rijetko budni, čini se da ove godine medvjedima u Gorskom Kotaru nije do zimskog sna. Siječanjski snijeg bio je idealna prilika da utonu u njega, no navedeno se nije dogodilo.

Izostanak zimskog sna pokazale su fotografije Javne ustanove Priroda Primorsko-goranske županije. Pored direktnog opažanja na terenu stručnjaka koji prate aktivnost četiri medvjeda, u navedenom su i pomogle i foto-zamke na kojima su se mogli naći tragovi njihove aktivnosti.

“Izrazito dobar ovogodišnji urod visoko kalorične bukvice omogućio im je odličnu priliku za kvalitetno prikupljanje zimskih zaliha potkožne masti, a snalažljivost medvjeda u potrazi za hranom u različitim godišnjim dobima pružit će mu priliku da si i u zimskom periodu priskrbi poneki obrok, taman dovoljno da mu zalihe koje je prikupio tijekom ljeta i jeseni „potraju“ do proljeća” kažu iz JU Prirode.

Ono šte predstavlja opasnost kod nespavanja medvjeda tijekom zimskog razdoblja su problemi s pronalaženjem hrane zbog kojih bi mogli iskoristiti priliku osladiti se na otvorenim ili nepropisno uređenima odlagalištima otpada. Navedeno može biti opasno ako su takva odlagališta u blizini naseljenih područja.


Komentari