NIJE HTIO NAPUSTITI GRAD Umro je vukovarski gvardijan koji je u u ratu završio u srpskom logoru i niškom zatvoru

Foto: Pixabay

U petak (3. prosinca) je u 83. godini života preminuo član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Branimir (Stjepan) Kosec, javlja Informativna katolička agencija (IKA).

Kosec je preminuo u Općoj bolnici u Varaždinu u 87. godini života, nakon što je 62 godine bio redovnik i 58 godina svećenik.

U vrijeme Domovinskog rata, bio je vukovarski gvardijan, a sa ostalom braćom Franjevcima, odlučio je ne napustiti grad već ostati s Vukovarcima.

svećeništva petak, 3. prosinca, okrijepljen svetim sakramentima blago je u Gospodinu preminuo u Općoj bolnici u Varaždinu u 87. godini života, 62. redovništva i 58. svećeništva fra Branimir (Stjepan) Kosec, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Za vrijeme srbijanske oružane agresije na grad Vukovar, fra Branimir, koji je tada bio vukovarski gvardijan, odlučio je zajedno s drugom braćom franjevcima ostati s Vukovarcima i ne napuštati grad.

“Kada je 1991. godine započela srbijanska oružana agresija na grad Vukovar, fra Branimir Kosec, koji je tada bio vukovarski gvardijan, odlučio je zajedno s drugom braćom franjevcima ostati s vukovarskim pukom i ne napuštati ga, bez obzira na razvoj događaja. Nakon pada Vukovara, 18. studenoga 1991., fra Branimir je zajedno s drugim hrvatskim zarobljenicima odveden u logor u Srijemsku Mitrovicu, a zatim u vojarnu u Aleksincu i u niški zatvor”, piše IKA.

Foto: IKA

Fra Branimir Kosec rođen je 14. rujna 1935. u Trnovcu kod Varaždina.

Nakon osnovne škole, stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu, da bi u novicijat  Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao u Vukovaru, 29. srpnja 1953.

U Zagrebu je također završio i teološki fakultet. Svoje prve redovničke zavjete, položio je 30. srpnja 1954. a svečane redovničke zavjete položio je pet godina kasnije, 17. rujna 1959. Konačno, zaređen je za svećenika druge veljače, 1963. godine u Zagrebu.

Svećeničku službu počeo je u Samostanu sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu da bi zatim proveo sljedeće tri godine kao župni vikar u jednoj župi i Samostanu u Bjelovaru.

“Poslije toga, od 1963.-1986., vršio je službu župnika u Zapolju. Potom odlazi u samostan u Čakovcu gdje je bio gvardijan i župnik šest godina. Zatim biva premješten u samostan u Iloku gdje je bio župni vikar od 1987. do 1990. nakon čega odlazi u Vukovar gdje je od 1990. do 1999. obnašao službu gvardijana i župnika. Nakon toga biva premješten u Krapinu kao ispovjednik. Od 2002. do 2005., u samostanu i Župi u Našicama vrši službu gvardijana i župnog vikara nakon čega odlazi u Franjevački samostan u Varaždinu gdje je vršio službu ispovjednika od 2005. sve do svoje smrti”, navodi IKA.

Datum sprovoda trenutno još nije poznat.

Komentari