‘NEVIN JE KAO MLADA ROSA’ Šprajc je imao štošta za reći o poništenju odluke Bandiću!

Marko Prpic/PIXSELL

Voditelj RTL Direkta ‘bez dlake na jeziku’ komentirao je činjenicu da je Visoki Upravni sud poništio odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Naime, 2017. godine kaznili su Bandića jer mu je odvjetnik uplatio jamčevinu za izlazak iz zatvora te zato što je donacije građana primio i nakon predsjedničkih izbora 2009.

Kaznili su ga s najvećom mogućom kaznom od 40.000 kuna. Povjerenstvo je smatralo da je donacijama od preko 24,7 milijuna kuna koje je dobio 2011. i 2012. povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Zaključili su i da se Bandić kao dužnosnik stavio u podređen položaj prema odvjetniku Marijanu Hanžekoviću koji mu je platio jamčevinu od 15 milijuna kuna za izlazak iz istražnog zatvora u kojem je, s nizom suradnika, završio u aferi Agram zbog Uskokovih sumnji za niz nezakonitih poslova na štetu grada.

Visoki upravni sud je, među ostalim, zaključio da je Povjerenstvo netočno ocijenilo kako su donacije uplaćene nakon izbora dar, jer je taj novac zaista i utrošen za podmirivanje naknadnih izbornih troškova.

‘Nevin kao mlada rosa’

Komentar Zorana Šprajca prenosimo u cijelosti:

“Milan Bandić, jedno od najeminentnijih imena hrvatske politike, nevin je kao mlada rosa. Presudio je tako Visoki Upravni sud koji je poništio odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o tome da je Bandić prekršio načela koja mu nalažu da svoj posao mora obavljati časno, pošteno i odgovorno.

Bandić je, naime, svojedobno od odvjetničkog ureda Marijana Hanžekovića primio 15 milijuna kuna s kojima je plaćena sudsko jamstvo da ga puste iz pritvora.

S obzirom na to da je isti odvjetnički ured obavljao poslove za grad Zagreb, Povjerenstvo je tada ocijenilo da je Bandić povrijedio načela časti, poštenja i odgovornosti, ali suci Upravnog suda su rekli su da to nema veze jer nije povrijedio Zakon, a to je jedino bitno. Povjerenstvo je ovime postalo nebitno.

S obzirom na to da se Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa uglavnom bavi time jesu li dužnosnici povrijedili ta načela ovom odlukom i Povjerenstvo je postalo nebitno.

To su toplo pozdravili svi koje je Povjerenstvo dosad kaznilo zbog kršenja tog načela jer će im se te kazne sada ukinuti, a postupci obustaviti.

Najveći je dobitnik Tomislav Karamarko koji je zbog sukoba interesa morao podnijeti ostavku i u Vladi i u HDZ-u, što je omogućilo Andreju Plenkoviću da osvoji i HDZ i Vladu.

Nevini kao mlada rosa
Ali i Plenković je u sebi toplo pozdravio odluku da su Bandić i Karamarko nevini kao mlada rosa jer to znači da je i on, s obzirom na to da se i njega kažnjavalo zbog kršenja tih načela.

A kad je nevin premijer onda su nevini i svi ispod njega poput Zdravka Marića, Martine Dalić ili Davora Bernardića, sve rosa mlada”, rekao je Šprajc u RTL Direktu.


Komentari