NEŠTO JE TRULO NA PRISAVLJU: Revizijom otkrili nelogična poslovanja HRT-a, ove emisije su sumnjive

en.wikipedia.org

Sumnjivo je trošenje financijskih sredstava.

Na HRT-u je obavljena revizija javnog poziva za nabavu programskih sadržaja od neovisnih proizvođača na traženje Nadzornog odbora (NO) kuće. Revizijom je utvrđeno da su sve Odluke o sklapanju ugovora po javnom pozivu od 19. srpnja donijete prije nego što je poziv završen. Iako propisi HRT-a ne zabranjuju da se ugovori sklope po završetku pregovora, Interna revizija smatra da su takvim postupanjem diskriminirali ponuditelje koji su svoje ponude dostavili na kraju roka za dostavu ponuda, a financijska sredstva su već potrošena.

Od početka godine do 1. listopada HRT je ugovorio nabavu djela u visini od 19,9 milijuna kuna, od čega je 3,5 milijuna ugovoreno po odlukama iz 2015. godine, dok je 16,2 milijuna ugovoreno u 2016. godini. Ono što upada u oko jest da je od tih 16,2 milijuna, po javnom pozivu ugovoreno tek 3,6 milijuna, dok 12,6 milijuna otpada na ugovaranje po izravnom pozivu.

Od svih ugovorenih projekata koji su potpisani u 2016. najskuplji je bio “Balkanska kuhinja” po scenariju Denisa Kuljiša s tvrtkom Paragon u vlasništvu njegove supruge Nade Mirković. Cijena za deset epizoda bila je 999.468 kuna. Revizijom je utvrđeno da je rok isporuke bio rujan 2016., ali da do nje nije došlo. Paragon je, navodi se u izvješću, zatražio aneks ugovora s rokom isporuke do proljeća 2017. Naime, HRT je platio samo 25 posto vrijednosti ugovora, a trebao je 50.

Kuljiš je za tportal kazao kako su ugovor potpisali u siječnju, prva rata u visini od 20 posto sjela im je tek u svibnju, a do početka snimanja trebala je biti isplaćena polovica ugovora.

To se nije dogodilo i mi smo zatražili pomicanje roka’, pojasnio je Kuljiš.

Po izravnoj nabavi HRT je u 2016. godini ugovorio 12,7 milijuna (bez PDV-a), od čega je najveći dio, 9,6 milijuna, otpao na serijal “General” Antuna Vrdoljaka.

Prije zaključenja javnog poziva sklopljena su četiri ugovora, ukupne vrijednosti 4,6 milijuna kuna bez PDV-a. Radi se o projektima “Dva jedan u gostima” (1,5 milijuna kuna) Castor Multimedije, odnosno Dubravka Merlića, “Informativka” (400 tisuća kuna) Pozitiv produkcije, “100 riječi za bonton” (969 tisuća kuna) Media linka i “Škola kuhanja” (712 tisuća kuna) koju vodi Vlatka Pokos u produkciji Gastronomada.

Sporne emisije

Osim toga, Revizija navodi i da je za format u kojem je Merlić dobio posao bilo prijavljeno još osam proizvođača. Merlićeva ponuda stigla je prva, a postigli su i dogovor o smanjenju cijene projekta za 32 posto po epizodi.

Na poziv u kojem je posao dobila Pozitiv produkcija javilo se 20 proizvođača, a ‘Informativka’ je stigla kao četvrta ponuda. Revizija ističe da je uvidom u sudski registar utvrdila da je Pozitiv produkcija registrirana kao j.d.o.o. s temeljnim kapitalom od 10 kuna.

U kategoriji u kojoj je posao ugovoren za ‘Školu kuhanja’ stiglo je 20 ponuda, a ponuda Gastronomada pristigla je prva te je u pregovaračkom postupku cijena spuštena za pet posto po epizodi.

Revizija navodi i da su donesene odluke o sklapanju još triju ugovora, ali da s producentima nisu potpisani ugovori.

Riječ je o “Zdravom životu” (pola milijuna kuna) Headline produkcije, za koju je utvrđeno da je osnovana prije manje od godinu dana, zatim “Stožeru” (1,3 milijuna) Madura produkcije, emisiji koja bi se trebala baviti raznim područjima vojnog djelovanja, a odluka o sklapanju ugovora potpisana je 19. rujna.

Međutim, kako je natječaj bio otvoren do 1. listopada, nakon 19. rujna na HRT su pristigle još dvije ponude. Slična situacija dogodila se i s lifestyle magazinom “Koktel”. Tamo je također obavljen pregovarački proces, smanjen je broj emisija i cijena, ali je nakon svega na Prisavlje stigla još jedna ponuda.

Nelogičnostima nije kraj

Osim spomenutoga, revizija je upozorila i na neke nelogičnosti vezane za razvoj projekta “Rat prije rata” Intermedia grupe Miljenka Manjkasa. Naime, prema Općim uvjetima poslovanja HRT-a ugovaranje ulaganja u razvoj projekta uopće nije definirano.

Definirano je tek ulaganje u razvoj scenarija, što je u ugovoru s Manjkasom tek dio projekta. Ugovoreno je da je cijena serijala 400 tisuća kuna, a revizija napominje da nije ugovoreno kako će se ocjenjivati projekt po isteku ugovorenog razdoblja, odnosno ima li HRT i u kojem slučaju pravo na umanjenje cijene ili na povrat ako projekt neće biti u skladu s očekivanjima.

U nalazu se na kraju ističe da Plan investicija za nabavku AV djela od neovisnih proizvođača nije utvrđen po programima i žanrovima, nema utvrđenu prioritetnu nabavku i dinamiku, kao ni planiranu višegodišnju programsku shemu kako bi se znalo kada će što emitirati.

Smatraju i da treba doraditi Opće uvjete poslovanja HRT-a kako bi u njima bili definirani kriteriji za odabir AV djela. Napominju i da se način plaćanja treba definirati tako da se isplaćuje jedan predujam, a sva daljnja plaćanja na osnovu fakture te da se zadnji obrok ne bi smio platiti dok se ne utvrdi da je sve potpisano ispoštovano.

Komentari