NESTAŠICA KUĆNIH TESTOVA Iz zagrebačke ljekarne otkrivaju: ‘Prodamo ih 150 u danu, prije nije bilo tako’

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/ Ilustracija

Hrvatska u proteklih nekoliko tjedana bilježi porast broja novozaraženih od koronavirusa. Na PCR testiranje se čeka dulje nego ikada zbog čega su antigenski testovi proglašeni valjanima za potvrdu bolesti. Isto tako, raste i potražnja za brzim kućnim antigenskim testovima, a kako doznaje Večernji list u mnogim je ljekarnama došlo i do nestašice. Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, otkrila je kako u posljednjih tjedan dana ljudi masovno kupuju testove te ih uzimaju po dva-tri minimalno.

“Posebno su traženi otkad je aktualan omikron. Prije toga smo ih prodavali tu i tamo, a u zadnje vrijeme i 150 u jednom danu. Od srijede smo ostali bez kućnih testova za covid, a dobavljač ih više nije imao na zalihama. Najavili su nam da ćemo ih dobiti u ponedjeljak”, otkrili su u jednoj  zagrebačkoj ljekarni.

Iako antigenskih za upotrebu na testnim punkotivma i u ordinacijama ne nedostaje, jedna je Zagrepčanka otkrila drugačiju situaciju.

“Sin mi je bio na kućnom testu pozitivan pa smo htjeli da se to upiše u njegov zdravstveni karton i stoga inzistirali da dođemo k obiteljskoj liječnici. Rekla nam je da kupimo antigenski test u ljekarni i donesemo ga, što smo i napravili. Testova je bilo, uzeli smo nekoliko komada ako sad i mi obolimo. Liječnica je testirala sina i potvrdila mu covid-19”, otkrila je.

Jedina razlika u kućnom brzom antigenskom testu i onom u ordinacijama je u pakiranju i uputama. Iz Medike tvrde da testova ima dovoljno i da idući tjedan stižu nove pošiljke.


Komentari