‘NESNALAŽENJE, NEPOVJERENJE, NEZNANJE, NERAD I NEISTINA’: Tako on vidi Vladu

Facebook

Simboličnom zvonjavom, saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh s današnje konferencije pozvao je Vladu da se probudi iz zimskog sna. „Nikad ne pitaj kome zvono zvoni, Vlado – tebi zvoni“, parafrazirao je Ernesta Hemingwayja. Zvoni na buđenje, nastavio je, postavljajući pitanje svih pitanja – a gdje su reforme?

“Svjedočimo nirvani koja nije prispodobiva za zemlju opterećenu brojnim otvorenim pitanjima i problemima, osobito ne za Vladu koja je nastala na temelju kooperacijskog dogovora Domoljubne koalicije i MOST-a kao najžešćih zagovaratelja reformi, o čemu slušamo još od studenoga prošle godine. Puna tri mjeseca nas se uvjeravalo da i jedan i drugi akter te kooperacije imaju čitav set različitih razrađenih reformi za koje traže povjerenje kako bi ih odmah mogli početi provoditi“, istaknuo je HNS-ov zastupnik.

No, umjesto reformi, Hrvatski sabor od prvog dana u ovom sazivu raspravlja i odlučuje isključivo o izvješćima iz 2014. godine. „Vlada do sada Saboru nije isporučila nijedan jedini prijedlog reformi oblikovan niti u nekom nacionalnom programu, niti u prijedlogu zakona. To je porazna činjenica jer sad vidimo da se kooperanti i dalje bave sami sobom, da još uvijek niti znaju s kojom ekipom će nastupiti, niti možemo vidjeti što donose i na čemu zapravo misle raditi, a vremena nema“, rekao je.

Optužbe za nerad, neznanje i neistinu

“Naša trenutna bilanca je da nemamo ni sve ministre. Ne znamo tko će biti na čelu koje uprave u ministarstvima, ministri nemaju pomoćnika, nemaju s kim raditi i sada je jasno da je to velika improvizacija i da se ona umjesto na 5 plus svodi na 5 N: nesnalaženje, nepovjerenje, neznanje, nerad, a nažalost od jučer i neistina“, istaknuo je Beus Richembergh.

Tvrdnju je potkrijepio nizom primjera, od imenovanja pomoćnika, različitog pristupanja slučaju Crnoja, afere vezane uz Dragana Lozančića te slučaja razilaženja HDZ-a i MOST-a oko izbora predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost do činjenice da jedan ministar gospodarstva ne zna da mora doći na sjednicu saborskog Odbora. Posebno zabrinjavajućim ocijenio je radikalne izjave prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i njegovih suradnika, kojima svakodnevno odvlače pozornost građana i stvaraju strah i atmosferu u kojoj je nemoguće normalno uspostavljati funkcije građanskoga društva.

“Nije dobro kad nam kažu da je došlo vrijeme da molimo za uspjeh ove vlade i domovine, onda smo očito u teškom blatu iz kojeg nas samo Bog može spasiti. Mi kao liberali vjerujemo da je zadaća države i vlade da nas iz svakoga blata izvuče jer je za to plaćaju građani“, rekao je.

“HNS poziva sve ministre u vladi i premijera Oreškovića da se uozbilje i pristupe poslu, da konačno počnu komunicirati s parlamentom na način da šalju prijedloge za poboljšanje, da sve ono što su predstavljali javnosti kao ideje za reforme pretoče u konkretne zakonske prijedloge i da se počnu baviti poslom za koji su plaćeni”, poručio je Beus Richembergh.


Komentari