Neprovjerena priča britanskog “The Sun” koja je mogla OZBILJNO NAŠTETITI UGLEDU RH

Facebook

Zastupnica u Europskom parlamentu, Ruža Tomašić, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održala je govor na temu uloge medija i novinara u izbjegličkoj krizi.

Ruža Tomašić naglasila je da u vremenu krize novinarski posao dobiva dodatno na značaju, a mediji i njihova profesionalnost postaju esencijalni za društvenu stabilnost i mir. I najmanja neprofesionalnost u takvim kaotičnim okolnostima može se pretvoriti u iskru koja će zapaliti plamen nesnošljivosti i nasilja.

“Mađarsku novinarku koja je prije nekoliko mjeseci bacila na tlo jednog od migranata europska je javnost s pravom osudila. Mislim da isto moramo učiniti i s britanskim The Sunom koji je objavio neprovjerenu priču koja je mogla ozbiljno naštetiti ugledu Republike Hrvatske” – naglasila je Tomašić.

Facebook
Facebook

Konstatirala je da Hrvatska nema logistiku da se dugotrajno nosi s krizom ovolikih razmjera, ali naši policajci, vojnici i građani zasad i više nego dobro saniraju posljedice tuđih neodgovornosti i političkih promašaja.

“Na tome im se treba zahvaliti, a ne ih lažno optuživati pa ovim putem pozivam kolege zastupnike da mi se pridruže u osudi ovakvog novinarskog neprofesionalizma danas dok je još uvijek riječ o iznimci jer bi već sutra takvo opasno ponašanje mogli postati pravilo” – istaknula je za kraj.

Prisjetimo se priče o novinaru The Suna

Jedan istraživač britanskog The Sun-a tvrdi kako je od Turske do Pariza stigao bez da je ikome pokazao ijedan dokument. Posebno je zanimljiv bio dio vezan kroz njegov prolazak kroz Hrvatsku, u kojem tvrdi tvrdi da se od granične policije sakrio u WC-u vlaka, piše nacional.hr.

Emile Ghessen tvrdi da je, što radi loše kontrole, a što radi njegove lukavosti, od Turske do Pariza stigao bez da je ikome pokazao ijedan dokument.

U MUP-u tvrde drugačije, a o slučaju se na svom Facebooku oglasio i ministar Ranko Ostojić.

“Drago mi je kad policija brzo pronađe lažove …tkz. Profesionalne novinare…i uhvati ih u laganju….o skrivanju u wc…gdje mu je mjesto…kao i novini koja ga drži…”, napisao je Ostojić.

ro

Spomenutog novinara demantiralo i ravnateljstvo policije.

“Ravnateljstvo policije oštro demantira dio teksta objavljen na web portalu britanskog lista The Sun, u sklopu kojega je objavljeno kako je novinar lista prošao kroz Republiku Hrvatsku, a da pritom nad njim ni u jednom trenutku nije obavljena granična kontrola od strane hrvatske policije.

Naime, radi se o neistinitim i netočnim tvrdnjama jer je hrvatska granična policija evidentirala Emilea Pierrea Ghessena 23.11.2015. u 14:10 sati na željezničkom graničnom prijelazu Tovarnik pri ulasku u RH, dok ga je 24.11. u 17:20 sati evidentirala na aerodromskom graničnom prijelazu Zagreb (ZL Pleso) na izlazu iz RH.

Kao dokaz tome objavljujen je i sken putovnice napravljen prilikom granične kontrole. Za svaku je osudu iznošenje ovakvih neistinitih i zlonamjernih tvrdnji kojima se nanosi šteta ne samo ugledu hrvatske policije, nego i Republici Hrvatskoj prikazujući ju nesigurnom zemljom”, stoji u demantiju.

 


Komentari