NEPOKOLEBLJIV DUH! Ni teška 2020. godina nije ubila optimizam kod Hrvata, a evo što ih je najviše usrećilo

Foto: Zagreb.info

2020. godina bila je u najmanju ruku izazovna. Potresi, gubitak najmilijih i domova, kobna pandemija, ekonomska kriza, te odlazak brojnih velikana, samo su neki od nemilih događaja koji su obilježili prošlu i nikad težu godinu za brojne građane Hrvatske. Ipak sudeći po rezultatima velikog istraživanja agencije Ipsos plus, Hrvati su počeli cijeniti stvari koje su dosad uzimali zdravo za gotovo. U anketi su pitani da ocjene zadovoljstvo životom u 2020. godini na ljestvici od 1 do 7, a rezultat je gotovo 5, točnije 4.8.

Time je očigledno da je oko čak 60 posto populacije zadržalo nekakav optimizam. Događaji koji su najviše ispunili sreću Hrvata su odlazak na more, to što nisu izgubili posao ili pretrpjeli financijski gubitak.

Koronavirus gotovo polovinu ispitanika je potaknuo da racionalnije kupuju, više vremena provode s partnerom/icom, ali i u prirodi. Dobar dio ljudi se više nego inače posvetio hobijima, te su se i više družili s djecom.

“Nalazi su bili iznenađujući i ohrabrujući. Oko 60 posto populacije je zadržalo nekakav optimizam, pronašli su snage i razloge u prošloj godini da se mogu sjećati prošle godine pozitivno. Sve je to dalo pozitivnu sliku i možda usmjerilo ljude na ono što nam sad treba, a to je da ne očajavamo, da tražimo vlastite snage, pozitivne strane ove negativne situacije u kojoj se nalazimo”, kazao je šsiholog Igor Mikolušić za RTL Direkt.


Komentari