NEKI SU OSTALI KRATKIH RUKAVA: Dio građana još nije dobio povrat poreza, a možda i neće tako skoro! Doznaje se gdje je zapelo!

Davor Puklavec/PIXSELL

Iako je raniji povrat poreza razveselio brojne građane Hrvatske, neki su ostali kratkih rukava.

Porezna uprava izdala je oko 675.000 rješenja i obavijesti na dohodak za 2021. godinu, 21 tisuća poreznih obveznika nije dobilo rješenja o povratu već samo obavijest u kojoj stoji kako će im rješenja biti dostavljena tek kada država naplati svoja potraživanja od  firmi u kojoj su zaposleni.

Među tim firmama su i one koje su koristile pomoć države tijekom pandemije koronavirusa te im je odobreno obročno plaćanje poreznih dugova, koji uključuju doprinose.

Povrat poreza 25. svibnja isplaćen je 94 posto obveznika, a ostalima se rješenja izdaju kontinuirano, odnosno kada se utvrdi da su njihovi poslodavci platili sva davanja državi. Iako su firme za vrijeme prvog lockdowna imale pravo na tromjesečnu odgodu plaćanja poreznih obveza, kada je ta mjera istekla, dug su morali platiti odmah ili u ratama naredne dvije godine.

Dakle, u slučaju da se tvrtka odlučila na dulji period otplate, povrat poreza građani će dobiti tek kada se dug u potpunosti podmiri što bi značilo da će neki svoj povrat poreza dobiti tek za godinu, a možda i dvije godine.

“Povrat poreza i prireza porezu na dohodak nije izvršen građanima nad čijim se isplatiteljima primitaka/dohodaka provode postupci za naplatu poreza po osnovi tako isplaćenih primitaka. Tim građanima nije izdano rješenje, već im je dostavljena obavijest u kojoj je navedeno da se nad isplatiteljem njihova primitaka/dohodaka po osnovi nesamostalnog rada/drugog dohotka provode postupci u cilju naplate tih potraživanja te da se rješenje neće izdati do završetka navedenih postupaka”, ističu iz Porezne uprave za Večernji i dodaju da će se može vratiti samo onaj porez koji je plaćen.


Komentari